ANNONS
Integritet på Tailsweep

Jordärtskocksgnocchi med äppel- och svampsås

/

Italiensk gnocchi – som uttalas [njocki] och inte [gnotchi] – är helt enkelt en sexigare och något godare, skulle i alla fall vi vilja påstå, variant av vår svenska klimp. Det går förstås utmärkt att byta ut skogschampinjonen mot i princip vilken svamp som helst – framförallt nu när det är säsong och skogen dignar av svamp!

Roland Persson

”Behind the scenes” när vi plåtade receptet med Roland Persson.


JORDÄRTSKOCKSGNOCCHI MED SVAMP- & ÄPPELSÅS
ca 4 portioner

400 g jordärtskockor
200 g potatis med skal (mandelpotatis eller en mjölig sort)
4–5 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt
50 g parmesanost
2 msk hackad gräslök till servering

SVAMP- & ÄPPELSÅS
1 schalottenlök
ca 250 g skogschampinjoner
1 äpple
2 msk smör
3 ½ dl vispgrädde
2 msk sherry
1 ½ msk oxfond eller svampfond
salt och peppar

Skala jordärtskockorna men inte potatisen. Koka potatis och jordärtskockor mjuka var för sig. Häll av vattnet och låt svalna något. Skala potatisen och pressa den tillsammans med jordärtskockorna i en potatispress.
Rör ihop potatis och jordärtskockor med det mesta av mjölet i en skål. Tillsätt ägg, olivolja och salt. Riv ner parmesanosten. Arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl eftersom mängden kan variera beroende på potatissort.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar och rulla ut dem till cirka 2 cm tjocka längder. Skär dem i cirka 2 cm långa bitar. Lägg en gnocchi i handen och tryck lätt på den med en gaffel, så att den får ett randigt mönster på ena sidan. Lägg gnocchin på bakplåtspapper och strö över lite mjöl.

Skala och finhacka löken till såsen. Rensa svampen och hacka den i bitar. Skala, kärna ur och skär äpplet i små bitar. Fräs löken i smör tills den är mjuk. Lägg ner svampen och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt äpple, grädde, sherry och fond. Koka upp och låt sjuda i några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Koka gnocchin, några åt gången, i lättsaltat vatten i cirka 3 minuter. De är färdiga när de flyter upp till ytan. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av. Rör ner gnocchin i stekpannan med såsen. Rör om i några minuter tills allt är varmt. Strö över gräslök och servera direkt.

DRYCKESTIPS


Varför inte champagne till gnocchin?

Många glömmer att champagne är ett utmärkt matvin. Här vill vi ha ett vin med hög andel av druvan pinot noir, som är perfekt till svampen. De som inte dricker alkohol behöver inte vara ledsna – alkoholfri fransk cider har både bubblor och äppeltoner som passar till maten.

Receptet kommer från vår bok
Till bords med systrarna Eisenman

.

0

Följ oss på Instagram!

@systrarnaeisenman
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00