Lök- och svamppaj med parmesan

En matig paj är så himla gott – och tänk vad oändligt många olika fyllningar man kan smaksätta den med! Det har regnat när i Stockholm så förhoppningsvis kan jag börja leta svamp snart. Först måste jag dock tömma frysen på förra årets svampskörd – och då får det bli denna smarriga lök- och svamppaj med parmesanost. Vi använder färdig smördeg här så går pajen snabbt att göra och dessutom blir den härligt frasig och god!

Lökpaj med svamp, parmesan och färska örter
ca 6-8 portioner

Det går även bra att byta ut osten mot någon annan smakrik ost som t ex Gruyère, Västerbottensost eller vällagrad prästost.

1 förpackning färdigkavlad smördeg
3 medelstora gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 200 g svamp
1 1/2 dl riven parmesan
2-3 msk smör
4 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
färska örter till garnering

Värm ugnen till 200 grader. Lägg ut smördegen i en pajform, 24-26 cm i diameter så att degen går upp på kanterna. Nagga botten med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Skala och skiva löken.

Skala och finhacka vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar. Stek löken i smör i en stekpanna tills den är mjuk, utan att den får färg. Lägg åt sidan. Stek vitlök och svamp i smör i stekpannan. Rör ihop ägg, mjölk, grädde och salt. Fördela lök, svamp och ost i pajformen och häll över äggstanningen. Grädda pajen i nedersta delen av ugnen i ca 25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat. Garnera med färska örter.