Häll mjölet och pankoströbrödet i varsin skål. Dela varje halloumi i 2 skivor. Börja med att doppa en skiva halloumi runtom i vetemjölet, sedan i ägget. Låt rinna av lite. Doppa slutligen halloumin i pankoströbrödet. Gör likadant med alla skivor. Värm olja i en stekpanna. Stek halloumin på mellanhög värme på båda sidor tills den får en fin gyllenbrun färg. Lägg lite majonnäs på bottendelen av hamburgarbrödet, lägg på sallad, tomat, halloumi, avokado, rödlök och toppa med jalapeños. Servera med t ex sötpotatis pommes frites.
Idag bjuder vi på grillade lammracks toppad med en ”svensk” variant av den klassiska italienska peston. Vi har bytt ut basilikan mot typiska svenska örter – dill, persilja och gräslök och parmesan byts ut mot Västerbottensost. Till lammet serverar vi en ljummen färskpotatissallad med sparris och brynt smör. Så himmelskt gott!! /Lisa och Monica
Ulrika Ekblom
Grillad lammracks med svensk pesto, färskpotatis, grillad sparris och brynt smör
ca 6 portioner
ca 1,5 kg lammrack olivolja
ca 1 kg färsk potatis 1 knippe grön sparris 75 g smör ca ½ dl hackad bladpersilja salt och svartpeppar ca 1 kg färsk potatis 1 knippe grön sparris 75 g smör ca ½ dl hackad bladpersilja salt och svartpeppar
Svensk pesto 1 dl hackad dill ½ dl hackad bladpersilja ½ dl hackad gräslök 25 g babyspenat 1 vitlöksklyfta, pressad 100 g västerbottenost 1 dl rostade solroskärnor 1 msk pressad citronsaft rivet skal från 1 liten citron 1 dl rapsolja salt och svartpeppar
Börja med att göra iordning peston genom att mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solroskärnor, citronsaft och citronskal i matberedare till en smulig massa. Försätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt
Förbered grillen. Putsa lammracks fria från fett och senor. Gnid in med olja, salt och peppar. Linda in benknotorna med folie så att de inte bränns vid grillning.
Under tiden, rengör potatisen och koka i saltat vatten. Låt svalna något och skär sedan i bitar.
Grilla sparrisarna i några minuter, tiden beror på hur tjocka de är. De ska bara bli lite mjuka. Skär i mindre bitar.
Börja med att grilla köttet på hög värme, dvs på direktvärme, i några minuter på båda sidorna. Flytta sedan köttet till sidan där temperaturen är lite lägre, dvs indirekt värme. Sätt på locket och fortsätt grilla tills köttet når en innertemperatur på ca 58-60 grader (rosa) upp till 70 grader (väl genomstekt). Låt vila i några minuter. Bred på peston och skär sedan köttet i skivor mellan varje ben.
Under tiden att köttet grillas, smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret brynts jämnt. När smöret blir ljusbrunt och man känner en nötaktig doft, ta bort kastrullen från värmen och blanda smöret med potatis, sparris och persilja. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Håll ljummen/varm tills köttet är klart.
0
6
Quinoa- och bönburgare med stekt lök och srirachamajo
Vegetariska burgare har blivit allt mer populära på sistone. Även om jag älskar en riktigt god hamburgare, så har jag länge velat testa att laga en vegoburgare – de kan ju göras på så många olika sätt, t ex på bönor, svamp och gryn. Häromdagen provade jag fram ett recept och resultatet blev den här smarriga quinoa- och bönburgaren (perfekt fö om man har lite quinoarester). Så himla god tillsammans med fräsch sallad, den söta stekta löken, avokado och en spicy srirachamajo. Jag kan också verkligen rekommendera att servera vegoburgaren men dessa grymt goda krispiga sötpotatis pomme frites. /Lisa
Quinoa- och bönburgare med stekt lök och srirachamajo 4 portioner
2 dl kokt svart quinoa 1 schallotenlök 1 vitlöksklyfta 1 msk olivolja 1 förpackning kokta svarta bönor á 380 g ½ dl rostade solroskärnor 1 tsk Chili Powder ½ tsk spiskummin ½ tsk oregano 1 dl pankoströbröd ca 1/2 tsk salt svartpeppar
olivolja till stekning
Srirachamajo ca 1 dl majonäs ca 2 tsk srirachasås salt och peppar
2 avokado, skivad 1 tomat, skivad 4 hamburgarbröd
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olivolja i några minuter. Kör bönorna och solroskärnorna i en matberedare till en puré. Tillsätt löken och kryddorna och fortsätt mixa. Rör i quinoan för hand tillsammans med ströbrödet till en slät massa. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt. Låt stå i ca 30 minuter.
Under tiden, skala och skiva löken. Stek i smör och olivolja på låg värme i ca 15 minuter. Smaka av med salt.
Rör ihop ingredienserna till srirachamajon. Smaka eventuellt av med mer srirachasås beroende hur stark du vill ha den. Smaka av med salt och peppar.
Forma bönröran till 4 burgare. Värm olivolja i en stekpanna och stek burgarna på både sidor på mellanvärme i ca 5 minuter. Lägg sallad på hamburgarbrödet, sedan tomat, bönburgaren, lite srirachamajo, avokado och slutligen stekt lök. Servera resten av srirachamajon vid sidan om.