ANNONS

Vietnamesisk nudelsallad

/

Idag bjuder vi på den här fräscha nudelsalladen med citrongräsmarinerad biff. Den åt jag för första gången på en vietnamesisk restaurang i Paris i början av nittiotalet och blev helt förälskad.  De gånger jag har besökt Vietnam sedan dess har jag då förstås sett till att äta den så mycket som möjligt. Man tröttnar aldrig. Denna rätt är utan tvekan en av mina älsklingsrätter – alla kategorier. Vill du göra den ännu godare så kan du även skiva upp några friterade vårrullar och lägga på salladen. Jag älskar verkligen det vietnamesiska köket. Och skrev därför en bok som hette Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter (länk i slutet av inlägget).  Receptet kommer från den boken. Boken är över 10 år gammal – så därför bilden känns lite omodern… : )
Här kan ni läsa om min resa till Vietnam.

Vietnamesisk nudelsallad

VIETNAMESISK NUDELSALLAD
ca 4 portioner

400 g utskuren biff
ca 2 msk rapsolja

Marinad
3 vitlöksklyftor
2 citrongräs (endast den vita delen)
1 msk fisksås
1 tsk farinsocker

Nudelsallad
150 g tunna risnudlar
1/2 gurka
2 salladslökar
1/2 rödlök
1 kruka mynta
1 kruka koriander
100 g jordnötter
ca 250 g hackad blandad sallad
150 g färska böngroddar
150 g rivna morötter (ca 3 dl)

Nuoc cham-sås
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
5 msk strösocker
1/2 dl kokande vatten
1/2 dl fisksås
1 dl färskpressad limesaft (ca 3 lime)

Skär köttet i tunna strimlor. Pressa vitlöken till marinaden. Krossa och finhacka citrongräset. Blanda med fisksåsen och sockret. Blanda köttet med marinaden och låt stå i kylen i minst 30 minuter – eller ännu hellre över natten.

För att göra såsen, kärna ur och strimla chilin och pressa vitlöken. Blanda i en skål med sockret och häll över vattnet. Tillsätt fisksåsen och limesaften. Rör tills sockret har löst sig. Låt såsen stå i kylen i minst 30 minuter.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.

Dela gurkan på längden, gröp ur kärnorna och skär den i 3 cm långa tunna stavar. Skiva salladslöken och rödlöken tunt. Grovhacka myntan och koriandern. Finhacka jordnötterna.

Värm lite olja i en stekpanna. Stek köttet i några minuter tills det får färg.

Lägg sallad och böngroddar i botten på fyra djupa skålar. Fördela nudlarna i skålarna. Toppa med morot, gurka, rödlök, biff, jordnötter, mynta, koriander och salladslök. Servera med en limeklyfta och Nuoc cham-såsen i en skål bredvid. Tips! Skiva upp några friterade vårrullar och lägg på salladen.

Receptet kommer från kokboken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Foto: Jonny Lindh

.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00