ANNONS

Horchata – Svalkande ris- och mandeldryck

/

Horchata (eller orxata) är en spansk/sydamerikansk dryck baserad på antingen ris, mandel, korn, sesamfrön eller jordmandel.  Den ursprungliga ingrediensen är jordmandel men eftersom det är inte det lättaste att få tag på så gör vi drycken på en blandning av ris och mandel. Först gjorde vi dock en rad olika tester – ris för sig, mandel för sig, blandat mandel och ris, jasminsris, basmatiris, vanligt parboiled ris etc etc.  Efter att ha smakat en mängd olika varianter kom vi fram till att vi gillade blandningen ris och mandel – och att både jasminsris och basmatiris ger ett gott och ”fragrant” smak. Det viktigaste är att drycken serveras med mängdvis med is – så att den blir riktigt svalkande och fräsch.

Horchata - mexikansk ris- och mandeldryck

Foto: Ulrika Ekblom

Horchata

½ dl sötmandel, skållad och skalad (ca 150 g)
1 dl jasmin- eller basmatiris, okokt
1 kanelstång
7 dl vatten
3 dl mjölk
ev. 1 burk kondenserad
mjölk eller dulce de leche
malen kanel

Rosta mandlarna i en torr stekpanna eller i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter eller tills de börjar få färg.

Mixa riset i matberedare eller mal det till ett fint pulver i en elektrisk kryddkvarn.

Lägg mandel, rispulver och kanelstång i en stor skål. Värm vattnet och häll det över blandningen. Låt svalna och täck sedan med plastfolie. Låt stå och dra i rumstemperatur över natten.

Ta upp kanelstången. Tillsätt mjölken och mixa till en len blandning. Lägg den i en silduk och låt så mycket som möjligt av vätskan rinna av.

Smaka eventuellt av mandel- och rismjölken med kondenserad mjölk eller dulce de leche om du vill ha lite sötma. Servera med massor av is och toppa med kanel.

TIPS!
Prova att lägga ½ vaniljstång i skålen med ris, mandel och kanel eller att riva ner lite limeskal strax innan servering.

Receptet kommer från vår bok
Till bords med systrarna Eisenman

Foto: Ulrika Ekblom

Foto: Ulrika Ekblom

1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00