ANNONS

Torsk med frasigt örttäcke, rotselleripuré och gurk- och äppelsallad

/

Fisk & Skaldjur

,

Recept

,

Äntligen lördag. Denna vecka har varit rätt stressig. Jag har haft varken ugn eller bil – samtidigt som vi har gjort ett stort bakjobb. Tack och lov har jag världens bästa granne och vän som ställde upp och hjälpte till med både. Nu ska jag ta helg och vila. Isbanan som Henrik har kämpat med i trädgården är äntligen i fint skick så jag ska nog baka in mig i en renfäll på altanen framför en brasa i vår nya eldfat och titta på ungarna när de åker skridskor. Sen till middag får det nog bli denna löjligt goda torskrygg med frasigt örttäcke, rotselleripuré och gurk- och äppelsallad. Hoppas ni får en lika skön helg! /Monica

Torskrygg med ört- och pankoströssel, rotselleripuré, gurk- och äppelsallad
Vår godaste torskrygg med ört- och pankoströssel, rotselleripuré, gurk- och äppelsallad

Ugnsbakad torskrygg med frasigt örttäcke, rotselleripuré och gurk- och äppelsallad

ca 600 g torskrygg (4 bitar á ca 150 g)
ca 500 g rotselleri, skalad och tärnad
 5 -6 dl grönsaksbuljong
ca 3/4 dl créme fraiche
1 msk smör
salt och peppar

Örtströssel
75 g smör, smält

1 dl pankoströbröd
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad gräslök

1 tsk finrivet citronskal
3/4 tsk salt

Äppel- och gurksallad
150 g gurka
1 litet äpple
2 msk olivolja
1 tsk äppelcidervin.ger
1 tsk pressad citronsaft
1 tsk honung
1 msk hackad dill
salt
dill till garnering

Lägg rotsellerin i en kastrull. Fyll på med grönsaksbuljong så att rotsellerin täcks precis. Koka upp och låt sjuda tills rotsellerin är mjuk. Sila av buljongen men spar den. Mixa i matberedare eller med mixerstav till en slät puré. Rör i creme fraiche och späd eventuellt med buljong och rör om. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.

Värm ugnen till 200 grader.

Skala och kärna ur gurkan och äpplet. Skär dem i mindre bitar. Vispa ihop olivoljan med vinägern, citronsaften och honungen. Rör ner dillen. Blanda vinägretten med gurk- och äppelbitarna. Smaka av med salt.

Blanda alla ingredienserna till örtströsslet. Lägg torsken i en ugnsform. Toppa fiskbitarna med örtströsslet och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills fiskens innertemperatur är ca 52 grader. Servera torsken med rotselleripurén och äppel- och gurksalladen. Garnera med dill.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00