Grönsaksnudlar med sesamfrön

Vi har börjat lägga upp bilder från våra egna middagar på InstaStories för att visa en nyans av bilder på vad vi äter till middag – till skillnad från våra noggrant genomtänkta, stylade bilder här på bloggen! 😉 Vi hoppas att de kan ge lite mer inspiration och tips på vardagsmiddagarna till våra följare.  Den här superenkla nudelrätten lagade jag häromdagen och la upp och oj – vad många ni var som frågade efter receptet! Jag lovade att jag skulle laga den igen, skriva receptet och fota. Sagt och gjort – här kommer den! Ha en fin måndag! /Lisa

Grönsaksnudlar med sesamfrön
ca 4 portioner

250 g äggnudlar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olja 
2 morötter
1 litet huvud broccoli
150 g svamp
150 g haricots verts
65 g spenat

Sås
½ dl japansk soja
2 msk kinesisk soja
2 msk mirin
2 msk honung
1 msk risvinäger
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk sesamolja
1/2 krm svartpeppar

1/2 dl rostade sesamfön till garnering (gärna blandade svarta och vita)
2 skivade vårlökar till garnering

Blanda ingredienserna till såsen.

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Sila av vattnet och skölj med kallt vatten. Lägg åt sidan.

Skala och skiva lök.  Skala och finhacka vitlök. Skala och skär morötterna i sneda skivor. Bryt sönder broccolin  i små buketter. Skiva svampen och skär haricots verts i mindre bitar.

Fräs lök och vitlök i olja i en stor stekpanna eller wok tills de mjuknar utan att ta färg.  Tillsätt alla grönsaker förutom spenaten och stek i ytterligare några minuter tills de blir mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Höj värmen, lägg i nudlarna, spenat, såsen , rör om och låt puttra tills allt har värmts upp.  Garnera med sesamfrön och vårlök.

0
21

Feta med färska fikon, honung och pinjenötter

Är du sjukt sugen på något riktigt gott men har inte tid eller kanske ork att laga något stordådigt. Idag tipsar vi om världens kanske enklaste, snyggaste och godaste tilltugg eller tillbehör.  Byt ut fetan mot getost eller mögelost om ni föredrar en annan ost. Pinjenötterna går självklart också att ersättas med en annan nöt eller kanske rostade solroskärnor eller pumpafrön?  Hur du än gör så blir det riktigt smarrigt. Men passa på nu när de härliga färska fikonen är i säsong!

Feta med färska fikon, honung och rostade pinjenötter


3 feta á 150 g


6-7 färska fikon


ca 1/2 dl rostade pinjenötter
flytande honung
kex eller/och rostade skivor av baguette

Skär fikonen i klyftor. Lägg fetan och fikonen på ett stort fat. Strö över pinjenötterna och ringla över honung. Servera med kex eller rostade baguetteskivor.

2
9

Spaghetti Cacio e Pepe

Jag trodde jag hade provat de flesta klassiska italienska pastarätterna.  Men häromdagen när jag upptäckte att jag hade knappt någon mat hemma, kom jag ihåg att jag hade sett spaghetti cacio e pepe (spaghetti med ost och svartpeppar) i en mattidning och att jag aldrig hade ätit det! Sagt och gjort, jag lagade denna superenkla pastarätt och jösses – vilken smakupplevelse! Tänk att det absolut enklaste är oftast det absolut godaste. Tillsammans med ett glas rött vin blev det en perfekt middag. Tänk på att denna rätt ska njutas á la minute. Ha en fin dag! / Lisa

Spaghetti Cacio e Pepe
2 portioner

1 tsk svartpepparkorn
2 msk smör

ca 80 g parmesan, riven (eller pecorino)
200 g spaghetti

Värm svartpepparkornen i en torr stekpanna tills det doftar gott. Rör om så att de inte bränns. Mortla till ett fint pulver.

Smält smöret i en stekpanna och rör i svartpepparn. Låt värmas i någon minut. Ta av från värmen.Koka pasta enligt förpackningen i saltat vatten. När pastan är nästan klar, häll av vattnet men spar 2-3 dl av pastavattnet.

 Vispa ner ca 1 dl pastavatten ner i smöret i stekpannan, tillsammans med nästa all parmesanost och rör om till en krämig sås.  Tillsätt spaghettin, späd med lite mer pastavatten och rör ihop till en krämig pasta. Smaka av med salt. Garnera med parmesan och servera direkt.

0
13