ANNONS

Lammracks med svensk pesto, färsk potatis, sparris och brynt smör

/

Idag bjuder vi på grillade lammracks toppad med en ”svensk” variant av den klassiska italienska peston.  Vi har bytt ut basilikan mot typiska svenska örter – dill, persilja och gräslök och parmesan byts ut mot Västerbottensost. Till lammet serverar vi en ljummen färskpotatissallad med sparris och brynt smör. Så himmelskt gott!! Hoppas ni får en riktig trevlig helg. /Lisa och Monica

 

Grillad lammracks med svensk pesto, färsk potatis, sparris och brynt smör

Foto: Ulrika Ekblom

Grillad lammracks med svensk pesto, färskpotatis, grillad sparris och brynt smör
ca 6 portioner

ca 1,5 kg lammrack
olivolja
ca 1 kg färsk potatis
1 knippe grön sparris
75 g smör
ca ½ dl hackad bladpersilja
salt och svartpeppar

ca 1 kg färsk potatis
1 knippe grön sparris
75 g smör
ca ½ dl hackad bladpersilja
salt och svartpeppar

Svensk pesto
1 dl hackad dill
½ dl hackad bladpersilja
½ dl hackad gräslök
25 g babyspenat
1 vitlöksklyfta, pressad
100 g västerbottenost
1 dl rostade solroskärnor
1 msk pressad citronsaft
rivet skal från 1 liten citron
1 dl rapsolja
salt och svartpeppar

Börja med att göra  iordning peston genom att mixa dill, persilja, gräslök, spenat, vitlök, ost, solroskärnor, citronsaft och citronskal i matberedare till en smulig massa. Försätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt

Förbered grillen. Putsa lammracks fria från fett och senor. Gnid in med olja, salt och peppar.  Linda in benknotorna med folie så att de inte bränns vid grillning.

Under tiden, rengör potatisen och koka i saltat vatten. Låt svalna något och skär sedan i bitar.

Grilla sparrisarna i några minuter, tiden beror på hur tjocka de är. De ska bara bli lite mjuka. Skär i mindre bitar.

Börja med att grilla köttet på hög värme, dvs på direktvärme, i några minuter på båda sidorna. Flytta sedan köttet till sidan där temperaturen är lite lägre, dvs indirekt värme. Sätt på locket och fortsätt grilla tills köttet når en innertemperatur på ca 58-60 grader (rosa) upp till 70 grader (väl genomstekt).  Låt vila i några minuter. Bred på peston och skär sedan köttet i skivor mellan varje ben.

Under tiden att köttet grillas, smält smöret på medelvärme. När smöret börjar sjuda, vispa sakta så att smöret brynts jämnt. När smöret blir ljusbrunt och man känner en nötaktig doft, ta bort kastrullen från värmen och blanda smöret med potatis, sparris och persilja. Smaka av med salt och  nymalen svartpeppar. Håll ljummen/varm tills köttet är klart.

0
3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00