ANNONS

Karljohansvamp på surdegsbröd med parmesan, karamelliserad lök och pocherat ägg

/

Är med i en svampgrupp på Facebook och se hur den fullkomligen översvämmas med bilder på folks ”svampfångster” runtom i landet. Här i Stockholm verkar det dock har varit för torrt – då jag har inte hittat några svamp alls.  Inatt regnade det dock ordentligt så jag får nog hålla koll på min karljohan”gömma” de kommande dagarna.  Just karljohan är en favorit.  Och det första jag kommer att göra när jag hittar en (eller förhoppningsvis fler) är att smörsteka den och lägga på rostad surdegsbröd med parmesan, karamelliserad lök och pocherat ägg. Det vattnas i munnen bara jag tänker på det… Självklart går det bra att byta ut karljohansvampen mot annan svamp, t ex kantareller. /Monica

Lisa och Monica Eisenman Systrarna Eisenman plockar svamp i skogen

Foto: Helen Pe


Smörstekt karljohansvamp på surdegsbröd med parmesan, karamelliserad lök och pocherat ägg på zinkfat på ett träbord med karljohan svamp i bakgrunden

Foto: Helen Pe

Smörstekt karljohansvamp på surdegsbröd med parmesan, karamelliserad lök och pocherat ägg
2 mackor

Eftersom det tar en liten stund att karamellisera löken gör vi en större sats än vad som behövs till dessa två mackor. Men den är så god så du kan spara det som blir över och i princip äta med vad som helst!

ca 500 g karljohansvamp
100 g smör till stekning
2 skivor surdegsbröd
½ dl riven parmesan
2 ägg
1 liter vatten
1 msk ättiksprit (12%)
salt och svartpeppar
kryddgrönt till garnering

Karamelliserad lök
1 kg gula lökar
3 msk olivolja
2 tsk farinsocker
2 msk balsamvinäger

Skala och finhacka löken. Stek den på låg värme i olja i cirka 10 minuter.Rör ner farinsocker och balsamvinäger. Fortsätt att steka över låg värme i cirka 1 timme eller tills löken karamelliseras och får färg. Om den blir torr kan du tillsätt någon matsked vatten medan den steks. Låt löken svalna.

Under tiden, rensa svampen och skär i bitar, ca 2 x 2 cm.  Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den kan vätska av sig. När all vätska har avdunstats, tillsätt 50 g smör och fräs svampen i ytterligare 10 minuter.  (Vi gillar när svampen är nästan lite ”krispig” och dessutom är det viktigt att viss svamp är ordentligt tillagad). Smaka av med salt och peppar.

Smält resterande smör och stek brödet gyllenbrunt på både sidor.

Pochera äggen genom att koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet. Låt ägget sjuda i 2–3 minuter eller tills äggvitan har stelnat (gulan ska fortfarande vara rinnig). Ta upp ägget försiktigt med en hålslev och låt det rinna av.

Lägg upp brödet på en tallrik. Toppa med svamp, parmesan och slutligen det pocherade ägget. Strö över lite flingsalt och garnera med kryddgrönt.

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00