ANNONS

Grillad pizza bianca med ricotta och rostade körsbärstomater

/

Visste ni att man kan faktiskt grilla pizza! Här bjuder vi på en ”pizza bianca”, dvs utan tomatsås, som istället toppas med ricotta och ugnsbakade tomater. Eftersom vi under sommaren grillar typ varje dag som vädret tillåter (och även övriga dagar), tycker vi det är kul att lägga lite annorlunda rätter på grillen.

Foto: Ulrika Ekblom

Grillad pizza bianca med ricotta och rostade körsbärstomater
1 pizza

pizzadeg

Ugnsbakade körsbärstomater
ca 400 g körsbärstomater, gärna olika färger
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja

1 msk honung
en nypa chiliflakes

salt och peppar

Ricottaröra
250 g ricotta
ca 50 g riven parmesan
salt och pepparhackad
basilika till garnering

Värm ugnen till 100 grader. Lägg ut körsbärstomaterna på en plåt. Finhacka vitlöken och blanda med olja, honung och chiliflakes. Ringla oljan över tomaterna och blanda försiktigt. Strö över salt och peppar. Ställ in i ugnen och låt stå i ca 3 timmar.

Rör ihop ricotta och parmesan. Smaka av med salt och peppar.

Gör pizzadegen enligt receptet i länken.

Förbered grillen så att den uppnår en temperatur på 225°-250°. Antingen använder man en baksten som läggs på gallret. (Se då till att den hinner blir ordentligt het.) Eller så kan man grilla pizzadegen direkt på gallret. Flytta kolen i grillen så att de ligger runt kanterna,så att det blir indirekt värme.

Kavla ut degen (inte för tunt) på ett mjölat bakbord. Strö ut polentan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg degen på polentan så att den blir lätt panerad. Lägg den sedan, med polenta-sidan nedåt, på bakstenen eller direkt på gallret, sätt på locket och grilla i några minuter tills den får färg men inte bränns. Vänd på degen och grilla lite till. Ta av från grillen och låt svalna något. Bred på ricottaröran och lägg på körsbärstomaterna.  Garnera med basilika.

0
5

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00