ANNONS

Labneh med matjessill, brynt smör, picklad rödlök och kavringschips

/

För många är matjessill ett måste på midsommarbordet.  Oftast serveras den tillsammans med kokt potatis, gräddfil och finhackad rödlök. Men varför inte prova en annan väg än den klassiska och våga gå över kulturella gränser? Här serverar vi matjessillen med den mellanöstern färskosten labneh som en dip, toppad med ägg, brynt smör, picklad rödlök och kavringschips. Labneh är helt enkelt yoghurt eller gräddfil som får rinna av till en tjock kräm. Superenkelt att göra och fantastiskt gott!

Labneh med matjessill, brynt smör, picklad rödlök och kavringschips

Foto: photographer Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

Labneh med matjessill, brynt smör, ägg, picklad rödlök och kavringschips
6 bufféportioner

6 dl gräddfil
ca 200 g kavring
1 burk matjessill á 200 g
3 ägg, hårdkokta
100 g smör

Picklad rödlök
1 dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 rödlök

hackad gräslök till garnering

För att göra labneh, låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter eller silduk i kylskåpet över natten. Koka upp vitvinsvinäger, socker och vatten till de picklade rödlöken. Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg rödlöken i en burk, häll på den varma lagen och låt stå i några timmar. För att göra kavringchipsen, frys brödet. Skiva det sedan så tunt som möjligt, helst på en mandolin. Skär skivorna i trekanter. Värm ugnen till 175 grader. Rosta brödskivorna i ugnen tills de är knapriga, 5 – 10 minuter. Skär matjessillen i mindre bitar. Hacka äggen.

Smält smöret i en kastrull och låt koka under omrörning. Använd gärna en termometer och mät temperaturen på smöret. När smöret blir ljusbrunt, har en nötaktig doft och når 155 grader, ta av från värmen och häll av i en annan skål.

Bred ut labneh på ett fat och fördela över matjessill, ägg och picklad rödlök. Ringla över brynt smör och garnera med gräslök. Servera med kavringschipsen.

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00