ANNONS

Krispig smörstekt potatis med vitlök och örter

/

Inspiration till denna rätt fick jag från den franska rätten pommes persillées – där man helt enkelt sauterar potatis med smör, vitlök och persilja. Kombinationen är ju helt magisk gott men jag tänkte att man borde kunna utveckla den ännu mer, t ex genom att byta ut persiljan mot andra örter beroende på vad man serverar potatisen till. T ex skulle det vara himla gott att använda dill till fisk. Och kanske basilika ifall man lagar en italienskinspirerad middag.  Koriander fungerar både till asiatisk och texmex. Eller varför inte blanda flera örter t ex salvia, timjan och rosmarin. Det är bara fantasin som sätter gränser. Matstylist Monica Eisenman

Smörstekt potatis med vitlök och persilja på ett fat på ett träbord med massa färska örter

Smörstekt potatis med vitlök och persilja på ett fat på ett träbord
Smörstekt potatis med vitlök och örter
4 portioner

Här har vi använt färskpotatis – men det går bra att använda vilken potatissort som helt. Fast potatis funkar bäst – men mjölig funkar också.  Vi brukar ofta ta det vi har helt enkelt. Har man små potatisar räcker det att halvera dem. Har man större potatisar kan man välja själv om man vill skala dem eller inte – och om man vill skära dem i perfekta kuber eller i lite ojämna ”rustika” bitar.

1 kg potatis
1 dl rapsolja
50 g smör
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 – 1 dl finhackad persilja eller annan ört
flingsalt och nymalen svartpeppar

Koka potatisen i saltat vatten. De är klara när de börjar bli mjuka. Dvs de ska inte vara genomkokta. Häll av vattnet.

Värm oljan i en stek panna. Lägg ner potatisen och stek under omrörning tills potatisen börjar bli gyllenbrun och krispig. Häll bort överflödig olja och tillsätt smör och vitlök. Fortsätt stek i några minuter. Lägg ner persilja eller annan valfri ört och stek i ytterligare någon minut. Salta och peppra. Servera direkt.

0
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00