Ugnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärtor med tahini-harissadressing
Nu är det snart Kristihimmelsfärd och långhelg. Normalt hade vi rest bort eller bjudit hem vänner. Detta år blir det fortsatt hemmahäng. Vilket jag egentligen tycker är helt ok då jag gillar att pula runt hemma. Tänkte pyssla i trädgården och fortsätta fixa med mina odlingslådor. Ska försöka skapa en liten köksträdgård. Det första som kommer att planteras är rucola då det är snabbväxande – och gott! På tal om rucola tycker jag ni ska testa denna gudomligt goda rätt – ugnsbakad sötpotatis, blomkål och kikärtor med rucola och tahini-harissadressing. Hoppas ni får en skön helg! (Känns lite konstigt att säga det på en onsdag, men nåväl…) Kram, Monica
Foto: Lisa Björner
ca 4 portioner
600 g blomkål
400 g sötpotatis
1 förpackning kokta kikärtor á 400 g
2 msk olivolja
1 tsk malen spiskummin
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
50 g rucola
Tahini Harissa Dressing
3 msk tahini
2 msk naturell yoghurt
2 msk vatten
1 msk citronsaft
ca 1 msk harissapasta
½ tsk finrivet citronskal
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
salt och peppar
hackad persilja till garnering
Värm ugnen till 225 grader.
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till tahini-harissa dressingen. Tillsätt mer harissapasta ifall du vill ha en mer kryddstark dressing. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuell lite vatten för en rinnigare dressing.
Skär eller bryt blomkålen i buketter eller bitar. Skala och skär sötpotatisen i kuber. Skölj kikärtorna i vatten och låt rinna av. Blanda alltsammans med olivolja, spiskummin, salt och peppar. Sprid ut blandningen på en bakplåt. Rosta i ugnen i ca 25 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Rör om några gånger under tiden.
Varva de rostade grönsakerna och kikärtorna med rucola på ett uppläggsfat. Ringla över lite tahini harissa dressing och servera resten vid sidan om.