ANNONS

Bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky

/

Idag, första dagen av påskfirandet, bjuder vi på ett recept på bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky samt vitlöksrostad potatis. Hoppas ni får en skön och lugn påsk. Själv ska jag ut i trädgården och vårstäda. Som jag har längtat! /Monica

Bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky

Foto: Stefan Weitannen

Bräserad lammstek med rosmarin, vitlök
och vitt vinssky

8-10 portioner

2 – 2 ½ kg lammstek med ben
10 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk smör
4 dl torrt vitt vin
1 liter hönsfond
5 kvistar färsk rosmarin
flingsalt och svartpeppar

Värm ugnen till 150 grader. Skala vitlöksklyftorna. Skär 3 av vitlöksklyftorna i 4 mindre klyftor. Med en vass kniv, skär små snittar i lammsteken och tryck in vitlöksklyftorna. Salta och peppra riktligt runtom. Värm olivolja och smör i en stor stekpanna. Bryn köttet runtom på hög värme i ca 5 minuter. Lägg lammsteken i en stor ugnsform så att hela lammsteken med benet får plats. Häll på vin och hönsbuljong och lägg ner rosmarinkvistar och resten av vitlöksklyftorna i formen. Sätt på ett lock eller täck med aluminiumfolie. Ställ formen i ugnen i ca 4 timmar. Vänd på steken efter ca halva tiden.

Lägg lammsteken på en skärbräda och täck med folie. Häll skyn inklusive vitlöken och rosmarinkvistarna i en kastrull och reducera till ca hälften kvarstår. Sila av vitlöken och rosmarinen. Smaka av med salt och peppar och servera varm med lammsteken.


Vitlöksrostade potatis

ca 6 portioner

 ca 1 kg potatis
4 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
salt och peppar

Värm ugnen till 225 grader. Skölj potatisen och skär i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Blanda potatis, vitlök och olja och sprid ut det på en plåt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen börjar bli gyllenbrun och krispig. Rör om då och då.

 

 

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00