ANNONS

Citronbakad spetskål med lammracks

/

Påsklammet är en tradition här i Sverige – även om det är en relativt ny påsktradition. Den är dock betydligt äldre i många av länderna kring Medelhavet. I dessa varmare länder var lammen färdiga för slakt när påsken inföll medan vi i Sverige och våra nordiska grannländer slaktade lammet på hösten. Det var inte förrän i början av 1900-talet, när man började importera lamm från andra delar av världen, som det hamnade på det svenska påskbordet. Och det har fortsatt vara en viktig del av påskfirandet. Har har vi tillagat lamm-racks med ugnsbakad spetskål med smak av citron.

Lammracks med citronbakad spetskål
Lammracks
ca 4 portioner

Det är viktigt att använda en termometer när du tillagar lamm så att den blir perfekt rosa!

1 kg lammrack
25 g smör
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Låt köttet ligga framme ca 1 timme innan den ska tillagas så den hinner bli rumstempererad.

Värmen ugnen på 150 grader.

Smält smör tillsammans med oljan i en stekpanna.  Salta och peppra köttet och bryn den sedan runtom så att den får färg. Lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt in en ugnstermometer i köttet. Ställ in köttet i ugnen och tillaga i ca 25 minuter, eller tills innertemperaturen är 58–60°C. Ta ut köttet och låt vila ca 10 minuter. Skär upp köttet mellan varje ben och lägg upp på ett fat.


Citronbakad spetskål

1 spetskål
1 msk olivolja
75 g smör
1 citron
salt och peppar

Värm ugnen till 200 grader. Skär kålen i klyftor. Lägg i en ugnsform och ringla över olivolja. Riv citronskal över och pressa över citronsaft.  Klicka över smöret och strö över salt och peppar. Ställ in i ugnen i 30 – 40 minuter eller tills kålen har fått mycket färg – nästintill bränd.

 

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00