ANNONS

Ägg i cocotteformar med spenat, lax, stenbitsrom och hollandaisesås

/

Idag bjuder vi på ett recept på ägg i cocotteformar med spenat, lax, stenbitsrom och hollandaisesås. Ägg är nämligen något man starkt förknippar med påsken, inte bara i Sverige utan i hela världen. Förutom att ägget är en symbol för återfödelse och liv var det praktiska skäl som låg till grund för att ägget hör påsken till. Ägget var en av de maträtter som man inte fick äta under den 40 dagar långa fastan. Eftersom hönsen påbörjade årets äggvärpande (efter vintervilan) vid ungefär samma tid som fastan inleddes, fanns det ovanligt mycket ägg kvar när fastan var över. Det vill säga på påskafton. Och detta stämmer faktiskt med mina små hönor. Två av våra hönor värpte sina ”jungfru-ägg” dvs deras första ägg någonsin alldeles nyligen.  Speciellt glada blev vi då vi fick vår första blåa ägg. Visste ni att färgen på ett ägg är beroende på vilken ras som har värpt den? Vi har t ex en Maran som lägger mörkbruna ägg, en Araucana som lägger blå/gröna ägg och en Vorwek vars ägg är nästan lite rosa. Så fint med en varierande färgpalette på äggen där de står på rad i äggkartongen. /Monica

Ägg i cocotteformar med spenat, lax, stenbitsrom och hollandaisesås till påskbuffén

Foto: Magnus Skoglöf

Ägg i cocotteformar med spenat, lax, stenbitsrom
och hollandaisesås
6 portioner

Missta inte ”cocotte” för dess andra betydelse (glädjeflicka) då det i detta fall är en fransk liten portionsform. : )

6 ägg
65 g
färsk babyspenat
1 msk smör
ca 75 g kallrökt lax
ca 40 g stenbitsrom
1 dl hollandaisesås
salt och peppar
färsk dill till garnering

Värm ugnen till 200 grader. Smörj 6 cocotteformar eller små ugnssäkra portionsformar.

Fräs spenat hastigt i smör. Smaka av med salt och peppar. Fördela spenaten i botten på formarna. Knäck försiktigt ner ett ägg i varje form, med äggulan intakt. Lägg formarna i en stor ugnsform. Koka upp vatten och häll i den stora formen så att det når upp halvvägs på cocotteformarna. Ställ försiktigt in i ugnen och grädda i ca 10 minuter.

Skär under tiden laxen i strimlor.  Ta ut formarna från ugnen och fördela lax, stenbitsrom och hollandaisesås på äggen. Garnera med färsk dill.

De fina cocotteformarna i bilden är gjorda av keramikern Mia Blanche. Ett annat roligt sätt att tillaga detta recept är att använda en äggcoddler som i bilden nedan.

Coddler för ägg i pastellfärger

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00