ANNONS

Paj med karamelliserad lök och färska örter

/

Det kan aldrig gå fel med paj. Och just denna med karamelliserad lök och färska örter är en riktig höjdare. Förutom att den passar utmärkt till påsk – så är den också bra att ha i kylen som snabb lunch för alla oss som jobbar hemma.

Paj med karamelliserad lök och färska örter på vitt träbord med hand som lägger på örter

Foto: Magnus Skoglöf

Paj med karamelliserad lök och färska örter

Den karamelliserade löken tar lite tid att göra men är värd varenda sekund – och är rasande god i denna paj.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
¼ tsk salt
2 msk kallt vatten

Fyllning
4 gula lökar
3 msk smör
1 tsk strösocker
1 tsk torkad timjan

4 ägg
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 dl riven vällagrad prästost
¾ tsk salt
½ krm svartpeppar
ca 1 dl blandade örter, t ex persilja, körvel, dill, basilika, timjan

Börja med att göra pajdegen. Kör mjöl, smör och salt i en matberedare tills degen börjar smula sig. Tillsätt vatten och kör ytterligare 10-20 sekunder till en smidig deg. Kör inte för länge. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

Skala och skiva löken tunt. Smält smöret i en stekpanna och stek löken på svag värme i ca 30 minuter. Rör om ett par gånger. Stek löken tills den är helt genomskinlig och mjuk. Tillsätt socker och timjan och fortsätt stek på låg värme i ytterligare 30 minuter. Låt svalna.

Värm ugnen till 175 grader. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och klä en pajform. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Vispa äggen lite lätt. Rör ihop med mjölk, grädde, ost, salt och svartpeppar.  Fördela löken i pajformen och häll sedan över äggblandningen.  Grädda i mitten av ugnen i 30 – 40 minuter.

Vid servering, garnera pajen generöst med finhackade färska örter.

 

0
6

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00