back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Hemgjord salsiccia

  • 1.2 kg korv

Ni har kanske funderat på att prova att göra egen korv? Att göra egen korv behöver inte vara så svårt, och det är verkligen så otroligt gott. Salsiccia är en italiensk korv gjord på fläskkött. Ibland struntar vi i att göra korv av den goda färsen och toppar en pizza med den i stället. Eller så rullar vi den till små köttbullar och lagar min absolut favorit pastarätt.

Vad är färsk korv? Färsk korv består av malen färs från kött och fett som blandas med kryddor och en vätska, exempelvis vin eller vatten. Med en bra balans mellan kött, fett och kryddsättning kan man själv tillverka smakrika, saftiga och riktigt goda korvar – några exempel är salsiccia, chorizo och merguez. Korvarna tillagas sedan genom grillning eller stekning.

Hur

Gör så här

1.

Blötlägg fjälstret i ljummet vatten i cirka 2 timmar. Skölj sedan igenom det noga med kallt vatten flera gånger.

2.

Lägg köttkvarnens delar och två bunkar (gärna rostfria) i frysen. Skär karrén och fläsksidan i tärningar och låt ligga på en bricka i frysen i 30 – 45 minuter.

3.

Lägg köttet i en av de kalla bunkarna och strö över saltet. Mal det genom en grov hålskiva ner i den andra kalla bunken.

4.

Blanda det malda köttet med övriga ingredienser, för hand eller med degblandare, på låg hastighet, till en smet som binder bra – överarbeta inte smeten för då blir korven hård och stabbig. Provstek en klick smet och smaka av kryddningen.

5.

Trä upp fjälstret på ett korvhorn. Mata fram korvsmeten i fjälstret, men tänk på att inte stoppa korven för hårt. Det fyllda fjälstret ska gå att snurra på när du ska mäta upp korvarna. Se också till att ingen luft kommer in, stick hål på eventuella luftbubblor med en nål. Fyll fjälstret tills all korvsmet är slut. Knyt ihop båda ändarna.

6.

Mät upp och snurra till korvar genom att nypa till i fjälstret cirka 10 cm in från ena änden och efter ytterligare cirka 10 cm. Snurra sedan korven framåt mellan händerna. Mät upp ytterligare cirka 10 cm, nyp till och snurra igen. Fortsätt på samma sätt tills alla korvar är snurrade. Knyt gärna om dem med stekgarn och låt dem ligga i kylen i några timmar så att smakerna hinner mogna. Färsk korv har kort hållbarhet och bör ätas inom 1-2 dagar.

Ingredienser

Ingredienser

ca 3 meter svinfjälster

600 g fläskkarré

600 g färsk fläsksida

ca 2 ½ tsk fint havssalt

2 msk hela fänkålsfrön

1 tsk nymalen svartpeppar

3 krm vitlökspulver

½ dl kylskåpskallt vitt vin