ANNONS

Pizzafläta med mozzarella och pepperoni

/

Lika ofta som vi har ”tacofredag” så har vi även ”pizzafredag”. Ibland är vi lite wild n´crazy och istället för att göra den sedvanliga pizzan så gör vi istället in pizzafläta. Denna blir mer som plockmat så vi brukar servera den med lite italienska charkuterier och ostar. Den är även god att servera som tillbehör till en soppa eller pizza.

Några tips:

– Orkar man inte göra egen deg går det lika bra med köpedeg.
– Vi upplever att mozzarella som inte ligger i vätska är bättre till pizza då den vattnar inte av sig. Märket Galbani har mozzarella som heter ”cucina” (400g) som funkar utmärkt. Det går också bra att köpa färdigriven mozzarella.
– Gillar man inte pepperoni (en salami som är vanlig på amerikanska pizzor) så går det självfallet utmärkt att utesluta eller använda någon annan sorts salami eller ”topping”, som skinka, räkor etc..
– Vi använder väldigt lite tomatsås i detta recept. Frys in det som blir över.

Pizzafläta på ett galler bredvid en skärbräda med pepperoni, riven mozzarella och basilika
Pizzafläta med mozzarella och pepperoni

1 pizzadeg
3 msk tomatsås
150 g mozzarella, riven eller strimlad
30 g pepperoni, strimlad
50 g smör
1 vitlöksklyfta, skivad

Smält smör tillsammans med vitlök och låt dra under tiden du gör i ordning pizzaflätan.

Dela pizzadegen i tre delar och kavla till varje del till en lång rektangulär/oval  form. Bre lite tomatsås på varje deg och strö över mozzarella och pepperoni. Vik in långsidorna och nyp ihop så det håller tätt. Vänd försiktigt på rullarna så skarven hamnar under och  lägg dem bredvid varandra vertikalt.  Nyp ihop rullarna längst upp och fläta sedan ihop dem. Vik in botten och toppen av flätan så att den blir en fin form och håller ihop.

Värm ugnen till 225 grader.

Pensla degen med smöret. Strö över lite flingsalt. Grädda pizzaflätan i ugnen i ca 30 minuter eller tills den blir gyllenbrun. Får den för mycket färg för fort – täck med folie.

Pensla med lite mer smör, strö över hackad basilika och servera direkt.

0
4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00