Brioche fylld med choklad- & mascarponeglass

Ofta drömmer vi oss ofta tillbaka till varma sommardagar då vi var på Sicilien och provade denna ”dessert” för första gången. Vi skriver ”dessert” för att den faktiskt äts till frukost! Ingen tråkig fil och torr knäckemacka här inte. I chokladglassen används mascarponeost som är en krämig italiensk färskost. Många känner till mascarpone från den italienska desserten ”tiramisú” men den kan användas till så mycket mer.

Det blir fler briocher än vad som behövs till receptet. De är jättegoda att äta med lite färskost och lemon curd – kanske är det lite mer frukost över den kombinationen! Om man fryser in brödet så fort det har svalnat så smakar det som nybakat när det tinat. (Obs! Tänk på att degen ska jäsa under natten!) Ha en lugn helg och ta hand om varandra. Kram, Lisa & Monica

 

Brioche fylld med choklad- & mascarponeglass

Foto: photographer Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

Brioche fylld med choklad- och mascarponeglass
4-6 portioner

25 g jäst
4 ägg
5–6 dl vetemjöl med hög proteinhalt, t.ex. vetemjöl special
½ dl strösocker
½ tsk salt
200 g smör, kylskåpskallt
1 lättvispat ägg
1 msk vatten

Choklad- och mascarponeglass
4 äggulor
1 ½ dl strösocker
3 dl mjölk
150 g mörk choklad
3 msk kakao
en nypa salt
1 dl vispgrädde
250 g mascarpone

Vispa äggulor och socker lätt och luftigt i en rostfri bunke. Rör ner mjölken och placera bunken över ett vattenbad i en kastrull. Värm under vispning tills krämen tjocknar något.

Finhacka chokladen och blanda ner den i krämen tillsammans med kakao och salt. Blanda tills chokladen har smält. Låt svalna och blanda sedan i grädde och mascarpone. Ställ in krämen i frysen och rör om då och då tills den har stelnat till glass, det tar 3–4 timmar. Eller låt krämen bli riktigt kall i kylen och kör den sedan i glassmaskin. Ställ in glassen i frysen och låt den bli så fryst att den går att forma till glasskulor.

Smula ner jästen till briocherna i en bunke. Knäck ner äggen och blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt mjöl, socker och salt. Knåda till en smidig deg i matberedare i cirka 10 minuter. Skiva smöret tunt med osthyvel och blanda ner lite i taget i degen. Se till att det är ordentligt blandat innan du tillsätter mer. Knåda till en blank och smidig deg. Lägg den i en inoljad bunke, täck med plastfolie och låt stå kallt över natten. Ta fram degen och dela den i tio delar. Rulla varje del till en rund bulle och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i cirka 2 timmar eller till dubbel storlek. Värm ugnen till 200 grader. Blanda det uppvispade ägget med vattnet och pensla blandningen på briocherna. Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Låt svalna.

Dela briocherna och lägg en kula glass mellan bröden. Servera direkt.

TIPS! Ännu godare blir det om du lägger en klick vispad grädde på briochen och sedan glass som du toppar med lite chokladsås

Brioche fylld med choklad- & mascarponeglass

Foto: Ulrika Ekblom

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..