På  nätterna om jag har svårt att sova så ligger jag ofta och surfar runt på mobilen och letar efter spännande och annorlunda maträtter från fjärran länder. Vid ett av dessa tillfällen snubblade jag över den palestinska rätten Rummaniyeh. Den lockade mig då jag har ett nyfunnen kärlek för aubergine samt så älskar jag granatäpplen. Och just granatäppelsirap som är den primära smaksättaren i rätten lät riktigt smaskigt. I mitt huvud skulle detta bli en mustig med lite sötma. Dock var det inte riktigt så. Misstaget jag gjorde var att tro att granatäppelsirap och grenadine (en sirap som också görs på granatäpplen) är samma sak. Men så är inte fallet har jag nu lärt mig. Granatäpplesirap är mycket mer syrlig i smaken medan grenadine är mer sötsliskig. När jag först smakade rätten blev jag lite ställd över att den var så syrlig men när jag väl förstod att den skulle vara så tyckte jag den var riktig god. Måste erkänna att jag även testade att tillsätta lite socker och även det blev en riktig höjdare – men då är det inte en äkta Rummaniyeh.

Rätten kan ätas som den är eller serveras t ex till en bit kyckling eller kött. För en lite matigare måltid, kan man även servera den med lite ris, couscous eller bulgur. Eller varför inte nybakad pitabröd eller lavash. Gör man den lite sötare versionen kan en klick yoghurt till vara gott.

Smaklig måltid!

Monica
PS. För er som är besvikna på att jag inte är allvetande inom den kulinariska världen – jag och Lisa har en gång i tiden lärt en av Sveriges främsta kockar vad tahini är. Så det så. : )

Rummaniyeh Vegetarisk lins- och auberginegryta med granatäpple

Rummaniyeh Vegetarisk lins- och auberginegryta med granatäpple

Rummaniyeh
Lins- och auberginegryta med granatäpple

1 stor aubergine , ca 700 g
1 dl gröna linser
1 dl olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 tomater, hackade
1-2 gröna chili, urkärnade och finhackade
1 msk tomatpuré
1- 2 tsk spiskumminen
nypa chiliflakes

½ dl granatäpplesirap
1-2 tsk salt
ev strösocker

granatäppelkärnor och hackad persilja till garnering

Skala auberginen och skär i kuber.

Koka upp en kastrull med vatten. Lägg ner linserna och låt sjuda i ca 15 minuter. Sila bort vattnet.

Under tiden att linserna kokar, hetta upp ca 2 msk av oljan i en grytpanna. Fräs löken mjuk i några minuter. Tillsätt vitlök, tomater, chili och tomatpuré och kryddor. Fräs i några minuter. Blanda ner linserna och auberginen. Häll ner resterande olja, granatäppelsirap och 1 tsk salt och rör om. Sätt på ett lock och låt småputtra över låg värme i ca 1 ½ timme.

Smaka av och tillsätt mer salt om det behövs – och socker om du vill ha en lite sötare gryta.

Garnera med granatäppelkärnor och hackad persilja.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..