ANNONS

Sockerkaka med smak av blodapelsin

/

Denna sockerkaka med smak av blodapelsin är inte bara vacker – den smakar ljuvlig dessutom. När du köper blodapelsiner, be gärna butikspersonalen att skära upp en åt dig. Jag har varit med om flera gånger att blodapelsiner som jag har köpt har knappt haft något rött i sig – utan har sett ut som vanliga apelsiner. Och tydligen är det så att desto rödare en blodapelsin är desto mera antioxidanter innehåller den. Visste ni förresten av majoriteten av blodapelsiner odlas på Sicilien. De sicilianska blodapelsinerna utsätts nämligen för stora temperaturskillnader mellan dag och natt vilket gjort att blodapelsinerna utvecklar ämnet antocyanin för att skydda sig mot kylan. Detta ämne orsakar även den röda färgen.

Sockerkaka med blodapelsin

Sockerkaka med blodapelsin

Sockerkaka med smak av blodapelsin

125 g rumsvarmt smör
eller margarin
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 kryddmått salt
1 1/2 dl filmjölk
1 tsk rivet blodapelsinskal
3 msk färskpressad blodapelsin

Glasyr
3 dl florsocker
1–2 tsk blodapelsinskal
2–3 msk färskpressad blodapelsin

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en hålform, ca 2 liter. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Blanda de torra ingredienserna. Varva ner i smeten tillsammans med filmjölken. Tillsätt citronskal och citronsaft och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt svalna.

Rör ihop ingredienserna till glasyren som ska vara tjock men rinnande. Ringla den över kakan.

0
9

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00