När jag och Henrik var i Köpenhamn förra våren var vi på en restaurang som hette Baest och åt en toppenmiddag. Deras specialiteter var egentligen pizza men vi tog en liten ”avsmakningsmeny” där vi fick en massa härliga smårätter såsom vasslesyrade pickles, dansktillverkade charcuterier (såsom bresaola och olika salamis) samt mozzarella – men även den tillverkad i Danmark. En av favoriträtterna var denna ”Stratiatella (den krämiga innehållet i burata) som var täckt i flortunt hyvlade champinjoner. Så enkelt men så ljuvligt gott. Här har jag försökt återskapa rätten – dock med en egen liten touch. Jag brukar servera den som ett tilltugg eller som en del av en italiensk buffé. Trevlig helg! /Monica

 

Gräddig mozzarella med hyvlad champinjon på grå träskivor


Gräddig mozzarella med hyvlad champinjon

2 mozzarella
3/4 dl vispgrädde
ca 6 medelstora champinjoner
en nypa salt
olivolja av god kvalité
flingsalt
chiliflakes
svartpeppar

rostade baguetteskivor till servering

Riv sönder mozzarellan i mindre bitar. Blanda med grädden och en nypa salt. Lägg upp på en fat.

Rengör svampen och hyvla den sedan fint, gärna på en mandolin. Fördela svampen över mozzarellan. Ringla över olivolja och strö sedan över lite flingsalt, svartpeppar och chiliflakes. Servera direkt med rostade skivor baguette.

OBS! Det har nyligen framkommit att champinjoner misstänks vara cancerogena. Mer om detta kan ni läsa på Livsmedelsverkets hemsida.

Gräddig mozzarella med hyvlad champinjon på grå träskivor

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..