back-button

Systrarna Eisenman

Picture of the author

Lax- och potatisfrittata

En twist på den klassiska svenska rätten laxpudding, där löken är karamelliserad och potatisen är lagd i form av en frittata. Enkel att laga och passar både till vardag och fest.

Hur

1.

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en form eller gjutjärnspanna.

2.

Skala potatisen och småkoka den i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten för att avstanna tillagningen.

3.

Skala löken och skiva. Stek i stekpannan i 2 msk smör och lite olja i ca 20 minuter tills den blir mjuk. Rör om då och då så att den inte bränns.

4.

Börja med att lägga ett lager potatis i botten av formen, fortsätt med att varva lök, lax och potatis. Avsluta med ett lager potatis på toppen.

5.

Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och slå den över formen.

6.

Ställ in formen i ugnen i 30-40 minuter, eller tills potatisen är mjuk och gyllenbrun.

7.

Servera med skirat smör och citron.

Ingredienser

800 g potatis

3 lök

300 g kallrökt lax

3 ägg

3 dl vispgrädde

½ tsk salt

1 nypa vitpeppar

2 msk hackad dill

Rivet skal från 1/2 citron

2 msk smör

lite olja

skirat smör

citron