ANNONS

Vi har blivit tilldelad ”Guldpennan”!

/

I december fick vi ett brev på posten från Gastronomiska Akademenin som meddelade att vi hade blivit utvald att få den fina utmärkelsen Guldpennan för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området” med motiveringen:

Tillsammans har systrarna Eisenman skapat flera synnerligen gedigna, vackra och nyskapande bokverk med referensstatus, från mingelmat till matlagandets grunder.”

Wow, säger vi bara. Vilken ära och vilket fint pris! Vi niger och tackar ödmjukast.

Gastronomiska Akademin, där bl a kungen, Carl Jan Granqvist, Sissela Kyle och Stephan Rössner är ledamöter, har som syfte att värna om och verka för den gastronomiska kulturens och gastronomins utveckling i vårt land. Idag finns flera regionala gastronomiska sammanslutningar vid sidan av Gastronomiska Akademien, som är den äldsta och ursprungliga. Akademien bildades den 6 november 1958 på initiativ av bl a Tore Wretman.  Akademien belönar framstående insatser på gastronomins område. Guldmedalj, silvermedalj, diplom och guldpenna delas ut till förtjänta personer.

Pristagarna Gastronomiska Akademin Systrarna Eisenman Gulpennan
På bilden fr v: Lisa Eisenman, Monica Eisenman, Paul Svensson, Pia Schönemyr, Lasse Schönemyr, Martin Ragnar och Andreas Sundgren Graniti.
Fotograf Thomas Svensson: info@fotothomas.se

Vid en ståtlig prisceremoni  i fina Riddarhuset tog vi emot diplom och en ingraverad guldpenna inför publik där vår mamma och Lisas man deltog. Guldmedaljen tilldelades till välförtjänta och supertrevliga Paul Svensson. Det var extra roligt att just Paul vann då vi minns med värme hur han (när var kökschef på Bon Lloc) och Mattias Dahlgren brukade ofta komma till vårt The Cookbook Café och sitta och snacka och planera. Vi blev alltid lika starstruck när de kom men minns hur otroligt vänliga och ödmjuka de båda två var. Det här var 20 år sedan precis när vår resa började, och det har varit väldigt kul att följa Pauls egen fantastiska resa under alla årens gång.

Pristagarna Gastronomiska Akademin Systrarna Eisenman Gulpennan Paul Svensson Guld

Pressmeddelande 2020-01-19
Gastronomiska Akademiens belöningar för 2019

Vid sin prisceremoni på Riddarhuset i Stockholm den 19 januari delade Gastronomiska Akademien ut belöningar för framstående matkulturella insatser:
guldmedalj, silvermedalj, guldpennor och tre diplom.

Guldmedalj
Paul Svensson
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
Framgångsrik kock och krögare med prisbelönt restaurang i Fotografiska och uppmärksammad opinionsbildare för en grönare och mer hållbar gastronomi.

Silvermedalj
Martin Ragnar
”för utomordentliga insatser för svensk matkultur”
Forskare och författare som grundligt behandlat de mest skilda ämnen inom gastronomin, från grisar till krusbär. Initiativtagare till Kålrotsakademien & Svenska
Dryckesakademien.

Guldpenna
Lisa och Monica Eisenman
”för utomordentligt författarskap på det gastronomiska området”
Tillsammans har systrarna Eisenman skapat flera synnerligen gedigna, vackra och nyskapande bokverk med referensstatus, från mingelmat till matlagandets grunder.

Diplom

Pia och Lasse Schönemyr
Vegme och Äkta rök, Ingarö
För att med innovativa metoder ha framställt veganska produkter av klimatsmart sojaprotein med unik, köttliknande struktur och smak.

Andreas Sundgren Graniti
Brännland Cider, Vännäs
För att ha producerat hantverksmässig cider med det norrländska äpplets enastående fräschör, helt utan tillsatser.

Gårdsfisk i Tollarp
Johan Ljungquist och Mikael Olenmark Dessalles
För att framgångsrikt ha satsat på att skapa världens mest hållbara fiskodling, utan mediciner och påverkan på vild fisk.

0
4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00