Blomkål- och potatisgryta med majs, senapsfrön och picklad chili

En liten annorlunda variant av den här goda grytan serverade vi första gången på vårt The Cookbook Café för många herrans år sedan. Inspiration fick vi från kokboken ”World Food Café – vegetarisk mat från hela världen”. Jag minns fortfarande hur fantastiskt god den var – den starka gröna chilin tillsammans med den söta majsen, kokosen och smörstekta senapsfröna.  Här har vi gjort den lite matigare och tillsatt potatis och blomkål och dessutom lyft rätten till en ännu högre nivå genom att garnera med en söt, stark och syrlig picklad chili.  En riktigt smakupplevelse! Ha en bra måndag! /Lisa

 

Enkel vegetarisk gryta med recept på indisk gryta med potatis, blomkål, kokos, senapsfrön och picklad chili

Blomkål- och potatisgryta med majs, kokos, smörstekt senapsfrön och picklade chili.
ca 4 portioner

3-4 gröna chili, urkärnade
5 cm bit ingefära
2 dl hårdpackade koriander
2 vitlöksklyftor, skalade
2 msk kokosflingor

3 mellanstora poatisar
ca 350 g blomkål
2 msk smör
400 g majskolvar, färska eller kokta
1 burk koksmjölk á 400 ml
2 dl vatten
1 buljongtärning (grönsak eller höns)
5 limeblad
2 tsk fisksås
färskpressad saft från ½ lime
Salt och peppar

2 tsk svarta senapsfrön
2 msk smör

Koriander till garnering

 

För att göra picklade chili, följ receptet här.

Kör chili, ingefära, koriander, vitlök och kokos i en matberedare till en röra.

Skala och skär potatis i bitar. Bryt eller skär blomkålen i bitar. Lägg chiliröra, potatis, blomkål, kokosmjölk, vatten, buljongtärning och limeblad i en gryta. Ställ majskolven på en skärbärda (så att den står vertikalt) och skär av majskornen. (Det får gärna bli lite större ”sjok” av majskorn.) Ifall ni använder färsk majs, lägg ner majsen nu, annars avvakta. Koka upp och låt grytan sjuda i ca 10 minuter, eller tills potatisen är mjuk. Lägg ev ner den kokta majsen efter 5 minuter. Tillsätt fisksås, lime och smaka av med salt och peppar.

Smält smöret till senapsfröna försiktigt i en stekpanna. Tillsätt senapsfröna och låt fräsa tills de börjar sprätta lite. Var försiktigt så att smöret inte bränns. Ta bort stekpanna från värmen. Garnera grytan med senapsfröna, picklade chilin och koriander. Servera med ris.

 

Enkel vegetarisk gryta med recept på indisk gryta med potatis, blomkål, kokos, senapsfrön och picklad chili

 

 

Enkel vegetarisk gryta med recept på indisk gryta med potatis, blomkål, kokos, senapsfrön och picklad chili

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..