ANNONS

Saltinbakad havsabborre med krämig chèvre- och örtrisoni

/

Under 90-talet pluggade jag formgivning i Paris under tre år. Och trots att jag var en fattig student så fick jag möjligheten att vid ett tillfälle besöka en trestjärnig restaurang. Än i dag minns jag när kyparen kom fram till bordet med en hel saltinbakad havsabborre upplagd på ett fat. Försiktigt knackade han bort den hårda saltskorpan för att kunna lägga upp små delikata filéer av fisken på tallrikar, som i all sin enkelhet endast serverades med olivolja till. Oförskämt dyrt? Ja. Värt vartenda öre? Sans doute! Tack och lov kan man tillaga denna rätt själv (utan att behöva betala en halv förmögenhet). Och trots att den är ljuvlig i all sin enkelhet så har vi ändå valt att servera den med en krämig chèvre- och örtrisoni. Bon appétit! /Monica

Saltinbakad havsabborre med krämig chèvre- och örtrisoni

Foto: photographer Ulrika Ekblom www.ulrikaekblom.se

Saltinbakad havsabborre med krämig
chèvre- och örtrisoni
ca 4 portioner

Risoni är en sorts pasta som ser ut som ris.Tänk på att köpa havsabborre som är KRAV-certifierad. Det går också bra att byta ut havsabborren mot t ex öring eller röding eller någon annan fisk i liknande storlek.

4 havsabborrar, rensade
1–2 citroner, skivade
ca 20 kvistar timjan
6 äggvitor
1,6 kg grovt salt
citronklyftor till servering

Chèvre- och örtrisoni
3 dl risoni
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 dl crème fraiche
3 msk hackade blandade
örter, t.ex. basilika, gräslök,
timjan, persilja
½–1 tsk rivet citronskal
100–150 g chèvre
salt och svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader. Skölj fisken och fyll den med citronskivor och timjan. Vispa äggvitorna. Tillsätt saltet och blanda ordentligt. Lägg lite av saltblandningen på en plåt och fisken ovanpå. Täck sedan fisken helt med resten av saltblandningen. Baka fisken i ugnen i cirka 20 minuter, tills den har en innertemperatur på 50 grader.

Koka under tiden risonin enligt anvisningarna på förpackningen. Skala och hacka lök och vitlök medan risonin kokar. Fräs dem i olivolja tills de är mjuka. Häll av vattnet från risonin och blanda den med lök, crème fraiche, örter och citronskal. Smula ner chèvreosten och rör om tills den har smält. Smaka av med salt och peppar.

Ta ut fisken ur ugnen. Knacka sönder och ta bort det hårda saltskalet. Filea fisken och servera den varm med risoni och citronklyftor.

Dryckestips:
Viner gjorda på druvan sauvignon blanc är en klassiker till fransk getost. Vi har svårt att se att havsabborren skulle göra att de passar sämre ihop, tvärtom. För oss som gillar öl är rekommendationen en tysk weissbier med en fruktighet som kan matcha både ost och fisk.

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00