ANNONS

Krispigaste sötpotatis-pommes frites

/

Har länge tyckt om att göra pommes frites på sötpotatis men känner att jag aldrig har fått till dom riktigt krispiga. Oftast har de blivit lite mjuka och geggiga. Efter att ha googlat runt på en massa olika recept har jag nu insett att det finns en hemlig ingrediens – nämligen potatismjöl alt maizena. Precis som när man gör vanliga pommes frites så ska man låta potatisen dra i kallt vatten en stund för att dra ut stärkelsen. Detta bidrar till att potatisen inte bränns så lätt. (Som ni dock ser på bilden så är det oundvikligt att man får några mörkare pommes). Annars så är detta recept det bästa för att få riktigt krispiga och goda sötpotatispommes! Ha en toppen onsdag! /Monica

Krispiga sötpotatis pomees i en lite brun papperspåse med salt

Krispiga sötpotatis pomees i en lite brun papperspåse med salt
Krispiga sötpotatis pomme frites
ca 4 portioner

2 stora sötpotatis
3 tsk potatismjöl eller maizena
2 msk jordnötsolja eller rapsolja + extra för att pensla bakplåtspappret
salt

Skala potatisen och skär i stavar. Försök få stavarna så lika som möjligt i storlek. Lägg i kallt vatten och låt stå i minst 1 timme.

Värm ugnen till 225 grader. Häll av vattnet från potatisen och skölj i kallt vatten. Lägg ut potatisen på hushållspapper och torka av något med lite hushållspapper. Lägg 1/3 av potatisen i en plastpåse (med fördel en stor ziplockpåse). Tillsätt 1 tsk av potatismjöl eller maizenan, förslut påsen och skaka om ordentligt. Häll ner potatisen i en bunke och gör på samma vis två gånger till med resterande potatis och potatismjöl/maizena. Lägg all potatis i bunken och häll ner oljan. Rör om så att all potatis täcks av olja.

Lägg ut bakplåtspapper på plåtar (minst 2 stycken) och pensla med oljan. Lägg ut potatisen, gärna i rader, utan att de rör vi varandra. Ställ in i ugnen. Efter 15 minuter, ta ut plåtarna och vänd på potatisen. Byt plats på plåtarna i ugnen och grädda i ytterligare 10 – 15 minuter eller tills potatisen börjar få färg (några blir alltid lite brända). Stäng av ugnen, ställ dörren på glänt och låt potatisen stå och krispa till sig ytterligare i 10 minuter. Salta och servera direkt.

0
9

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00