ANNONS

Året som har gått – 2019

/

Svart och vit bild på systrarna Eisenman

Foto: Lisa Björner

Genomdrev vi någon stor förändring?

När vi svarade på denna fråga förra året berättade vi att vi under 2018 hade tagit hjälp av två konsulter som hjälpte oss att analysera vad vi som ”Systrarna Eisenman” står för som varumärke och vad vi vill jobba med i framtiden. Det var väldigt intressant och lärorikt. Vi blev mycket mer strukturerade i vårt sätt att arbete och konkretiserade vilka visioner vi hade. Detta resulterade i 3 stora samarbeten under 2019 – med Cervera, Gruyére och Hemköp.

Vilka länder besökte vi?

Lisa och Monica
: I början av hösten åkte vi till Schweiz för att lära oss om tillverkningen av Gruyère-ost. Det var intensiva men roliga dagar där vi bland annat fic vara med tidigt på morgonen och mjölka korna, besöka en alpage där man tillverkar ost på gammaldags vis i kopparkittel över öppen eld och sen så åt vi förstås ost i mängder på alla möjliga vis.

Monica: Under våren, när jag fyllde 45 år, överraskade Henrik mig med en resa till Köpenhamn. Under två dagar strosade vi runt Köpenhamns gator, åt fantastiska måltider och njöt av att vara barnfria. Under sommaren åkte vi med barnen till Italien på en 2 veckors roadtrip. Flög till Rom – korsade direkt över till östkusten och körde sedan ner till allra södra delen av Puglia (klacken). Sen sneddade vi tillbaks upp till Rom. Hann bo på 8 olika ställen. Det var en fantastisk resa – förutom när hyrbilen första dagen blev kvaddad i en hagelstorm och när Henrik glömde att lämna tillbaks nycklarna till huset vi hyrde. Det blev några extra timmars bilfärd den dagen. På hösten åkte jag på ett sista minuten jobb i Lissabon. Blev förälskad i staden, den lilla tiden jag hann se den, då jag jobbade som en galning 99% av tiden. Blev lätt traumatiserad av de dagarna men längtar ändå tillbaks till Portugal – fast nästa gång som turist…

Lisa: Jag och familjen hade tänkt semestra i Sverige sommaren 2019 men när sommaren inleddes med regn och rusk, och vi såg väderprognosen för kommande veckor, panikbokade vi flyg till vårt favoritland – Italien. Vi spenderade 2 1/2 fantastiska veckor där vi reste runt i Kalabrien och upptäckte ett nytt område i Italien som vi aldrig hade tidigare besökt. Det blev en minnesrik semester med massor med god mat, sol, bad, gelato en masse och härlig familjetid. Avslutade resan i Neapel, en galen men helt fantastisk stad.

Vad önskar vi att vi hade gjort mindre?

Monica: Åter igen, så önskar jag att jag inte hade tappat tålamodet med barnen så ofta… Måste lära mig att andas djuuuuupt….

Lisa:  Åter igen, inte slötittat på sociala medier så mycket utan läst en bra bok eller lyssnat på en bra pod istället.

Vad önskar vi att vi hade gjort mer?

Lisa: Sovit! Jag har alltid varit en morgon-människa och älskar den tidiga och lugna stunden på morgonen – jag med min kopp kaffe och tystnaden – innan alla vaknar.  Men jag känner att jag skulle behöva lära min kropp att sova mer.

Läst fler böcker! Och inte bara under semestern. Jag saknar den tiden då man var så inne i en bok att det var det enda man ville göra var att läsa den.

Monica: Åter igen så önskar jag att jag hade tränat mer…

Mest stolt över?

Monica & Lisa: Yrkesmässigt är vi stolta över de 3 stora samarbeten (som nämndes tidigare) som vi gjorde under året. Vi är också stolta över att vi vann Stora Matbloggspriset. Tydligen så vann också den tyska översättningen av våran bok Från Grunden ett stort pris i Tyskland! : )

Lisa: Jobbmässigt är jag mest stolt över att vår satsning på att utveckla vårt varumärke Systrarna Eisenman har lyckats och vi har utvecklats och landat flera roliga projekt. Privat är jag mest stolt och tacksam över min man och familj – och att jag har valt ett flexibilt jobb där jag har möjlighet att kunna fokusera och spendera mycket tid med barnen och Lars.

Monica: Alltså mamma-stoltheten var total när Eric spelade knattematch under pausen på en A-lagsmatch – och dribblade pucken i en båge runt hela ishockeyrinken och motståndarlaget och sen snärtade in den i mål. Ni kan tänka er känslan när de ropade upp i högtalaren ”Eric Eisenman gör måååål” framför fulla läktare…

Bästa minnet?

Monica: När Henrik fyllde 40 så ställde vi till med en liten ”garden party”. Det bjöds på hamburgare och Frozen Margaritas och slush till barnen. (Jag hyrde in en maskin.) Jag minns att jag vid ett tillfälle satt mig ner, pustade ut, och bara njöt av att se alla barnen (säkert 40 stycken i åldrarna 2-13) som sprang omkring i trädgården och lekte och skötte sig själva – medan de vuxna i lugn och ro samtalade och hade trevligt.

Dessutom hade vi en släktträff med hela vår familj från USA (mammas bror är gift med en amerikanska). Eftersom fotboll är det stora gemensamma intresset var det en fotbollsmatch igång under hela dagen – där alltifrån mormor 82 år och Ines 4 år deltog.

Lisa: 2019 består av så många fina minnen. Klockan är 19, jag sitter på stranden precis intill huset vi har hyrt i Kalabrien, det är 28 grader, barnen badar fortfarande i det ljumma havet, jag har ett glas iskallt vin i handen och ser ut på en den oändliga havshorisonten och en makalös solnedgång.

Minnet av när vi kliver in i vårt nya hus i Järvsö första gången, och den underbara känslan – äntligen!

Bästa måltiden?

Monica: Jag och Lisa var på restaurang NOOK och åt en magisk middag. Jag minns också med värme en av de sista kvällarna i Italien. Vi hade kört hela dagen innan vi kom fram till Sorrento. Det var sent och vi irrade omkring i gränderna (med en trött och sur Ines) och försökte hitta första bästa restaurangen. Helt plötsligt så snubblar vi över en liten restaurang i en gränd med endast några få bord. Jag förstod ingenting av menyn – och servitrisen pratade inte ett ord engelska men lyckades förstå min passion för mat och serverade mig den ena utsökta rätten efter den andra.

Lisa: När jag och Lars firade vår bröllopsdag tillsammans med barnen i medeltidsstaden Tropea, på en enkel restaurang i en trång gränd. Det var otroligt varmt men maten var fantastisk – vi delade på en grillad fisk som serverade med den godaste bläckfisksalladen jag har ätit, och drack ett fantastiskt gott iskallt vitt vin till det. Efteråt strosande vi i gränderna med en varsin gelato i handen.

Sämsta måltiden?

Monica: Också under vår Italien-resa åt jag en skitjävla måltid. För att kunna ha råd att vara på en lite längre resa så såg vi till att alltid ha boende med kök. Vi åt alltså inte ute så många gånger – men när vi väl gjorde det så ville man ju att det skulle vara bra. Vilket det inte alltid var dessvärre. På en resto beställde jag  spaghetti di mare. Fick någon annan pastasort som jag inte är så förtjust i och dessutom bestod skaldjuren endast av tinad calamari och EN liten räka lika stor som min lillfinger nagel. Jag var skitförbannad – men orkade inte klaga…

Lisa: När min man trodde han hade köpt persilja men i själva verket, köpt koriander. Han garnerade min långkokta Boeuf Bourgignon med finhackad färsk koriander istället för persilja….Gahhh! Det blev inte särskilt gott.

Roligaste jobb?

Lisa: Gruyére-samarbetet då vi fick möjligheten att besöka Schweiz och vackra Gruyère-området och vi reste runt och filmade tillsammans med ett roligt team från Finland.   

Monica: Började året med att göra ett annorlunda stylinguppdrag för en fransk reklambyrå. Normalt är det alltid mat involverad – men denna gång skulle jag endast plocka rekvisita till en plåtning för det exklusiva japanska pennmärket Namiki.

Bästa köp?

Lisa: ÄNTLIGEN har vi köpt hus i Järvsö. Som vi har letat och längtat efter att ha ett eget ställe. Vi började leta redan för 10 år sedan men sedan Järvsö har blivit ett riktigt populärt turistmål, i och med den fantastiska utvecklingen av området, så har det blivit alltmer svårare och (dyrare) att hitta ett bra hus. Men som sagt, äntligen! Och bättre hade det inte kunna bli – ett litet fint falurött trähus med vita knutar, på en höjd precis intill Järvsöbacken men ändå avskilt, med en otrolig utsikt över Järvsökyrka, byn och de vackra blå bergen. Varje morgon förrundas jag av utsikten, när solen sakta stiger bakom bergen och lyser upp hela himlen. Vi är här nu och har nu firat jul och nyår – och trivs så bra!

Monica: Vi köpte ytterligare en TV – så nu kan vi när vi har gäster skicka upp barnen till övervåningen och sätta dem framför en film så att vi vuxna kan få njuta av middagen i lugn och ro. Är också väldigt glad över två investeringar som jag gjorde till mig själv – en riktig bra cykel så jag kan ut och cykla i Tyresta nationalpark som är ca 100 meter från vårt hus. Dessutom unnade jag mig en hotellnatt i stan. Ensam. Det kommer nog bli fler sådana nätter i år. Ibland behöver man lite återhämtning. Dvs en natt utan en snarkade sambo eller 4 barnfötter i ansiktet.

Bästa med året?

Lisa: 2019 har varit ett riktigt härligt år för mig – både jobbmässigt och privat. Många roliga jobb, vi har vunnit priser (Stora bloggpriset och Guldpennan) och fått mycket positiv feed back från våra läsare. Äntligen köpte vi hus i Järvsö och vi har kommit igång med vår efterlängtade husrenovering i Stockholm. Jag fortsätter också vara tacksam att jag har ett jobb som tillåter mig att få vara ledig mycket med barnen. Att alla barnen mår bra och har inte varit särskilt sjuka, men att de också verkar trivas oerhörd bra i skolan och har fina kompisar.

Monica: Hela familjen har varit friska. Jobbet går bra och jag jobbar kontinuerligt med återkommande kunder som jag trivs väldig bra med.  Sakta men säkert fortsätter vi att få i ordning vårt hus och trädgård.

Sämsta med året?

Monica: Tittade tillbaks på tidigare ”årskrönikor” som vi har skrivit här på bloggen – och varje år har jag som mål att träna mera och få ordning på min rygg. Ännu ett år har gått och min rygg är sämre än någonsin…

Lisa: Jag fick svårt ont i foten och fick diagnos ”kollapsad fotvalv”, så jag har inte kunnat springa eller gå längre distanser som jag har gjort tidigare. Det har alltid varit viktigt för mig att kunna komma ut i friska luften och gå långa promenader eller springa, för kroppens skull men också för att rensa huvudet och ha tid att tänka. Tyvärr har skadan också påverkat min motivation att träna på andra sätt. Det har varit superjobbigt och jag jobbar med att stärka upp foten igen, men har varit lite slarvig med det. Skärpning Lisa!

Nya smakupplevelser?

När vi var i Schweiz drack vi vassle smaksatt med frukt. Såå gott. Måste försöka återskapa det själva.

Saltgurka med smetana och honung. Det var som om himlen öppnade sig och änglarna började att sjunga…

Förhoppningar inför det kommande året?

Vi ser verkligen fram emot nya roliga projekt och möten med nya människor, samt att fortsätta inspirera med matglädje här på bloggen.

Monica:
Jag ser fram emot att göra i ordning en köksträdgård – och äntligen få utnyttja jordkällaren genom att till hösten fylla den med en massa inlagda grönsaker, saft och sylt. Har också förhoppning om att mina vänner ska bli bättre på att bjuda igen. Jag älskar att bjuda på middag, vilket mina vänner verkar uppskatta då de mer än gärna kommer hem och äter hos oss MEN det skulle vara trevligt om de åtminstone någon gång bjöd igen. Och nej, jag tror inte mina vänner är rädda för att laga mat till mig – de är BARA LATA!!  Hint hint…

Lisa: Vi har äntligen kommit igång med renoveringen av vårt hus och jag ser fram emot att fortsätta med renoveringen av resten av huset. Två badrum har påbörjats och är nästan klara, och nästa steg är att börja planera tillbyggnaden och vårt nya kök! Jag längtar så att få laga mat i ett nytt kök! Många svåra men roliga beslut.

0
0

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00