ANNONS

Rödbetspolenta med ädelost, pumpakärnor och svartkålschips

/

Julmusiken dundrar ut ur högtalarna och jag har glögg som har stått och puttrat på spisen hela dagen. (Jag tycker glögg smakar blä – men älskar doften….). Planerar för fullt vad som ska finnas – och vad som inte ska finnas på julbordet i år. Det är bara jag, min mor och bror som äter julmat – Henrik och barnen äter endast köttbullar. Så jag vill verkligen inte överdriva och sen stå där med massor av rester ända till nyår. Jag är väldigt konservativ vad det gäller julmat och gillar inte nymodigheter men eftersom både morsan och brorsan gillar vegetariskt så kommer jag att även ställa fram denna rödbetspolenta ”bowl” med ädelost, rostade pumpakärnor och svartkålschips. I bilden har vi serverat den som en hel rätt – men på julbordet serverar jag det lite fint som små portioner i t ex små syltburkar. Glöggdoftande hälsningar, Monica

Foto: Helen Pe

Rödbetspolenta ”bowl” med ädelost, rostade pumpakärnor och svartkålschips

4 portioner

ca 650 g (ca 5-6 stycken) färska rödbetor
100 g svartkål eller grönk
ål
ca 2 msk olivolja
1 schalottenlök
12 dl grönsaksbuljong
2 ½ dl polentagryn
salt och peppar
100 g ädelost, smulad
1 dl rostade pumpakärnor

Värm ugnen till 150 grader. Skölj svartkålen och skär bort den grova mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Ringla över ½ – 1 msk olivolja och massera in den så att bladen täckts med olja. Sprid ut bladen. Rosta i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills de blir krispiga.

Hög ugnsvärmen till 200 grader.

Spar 1 – 2 rödbetor och koka resten till de är mjuka; ca 30 minuter – 1 timme beroende på storlek. Låt svalna några minuter och skrubba av skalen. Skär rödbetorna i mindre bitar och kör i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré.

Tag den okokta rödbetan, skala den och skär den i klyftor. Blanda med lite olivolja och ställ in i ugnen tills den är genomkokt, i ca 20-30 minuter.

Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i 1 msk olivolja i en kastrull i några minuter. Häll i buljong och koka upp. Vispa i polentan och låt sjuda i cirka 15 minuter, eller tills den är klar. Rör ner rödbetspurén och smaka av med salt och peppar.

Fördela rödbetspolentan i 4 skålar och toppa med de ugnsbakade rödbetorna, ädelost, pumpakärnor och svartkålschips.

2
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00