ANNONS

Chokladdoppade kanderade äpplen

/

Eftersom vi har haft turen att växa upp i både USA och Sverige, så har vi haft lyckan att få ta del av två olika länders jultraditioner. Under vår uppväxt i USA så var vår mor väldigt noga med bibehålla hennes svenska seder så det bjöds alltid på ett dignande julbord (tänk på att detta var på 70-talet – innan IKEA hade börjat sälja allt från julmust till sill) som serverades på självaste julafton. Men hon tog också till sig sederna i sitt ”nya” land – så vi firade även stort på juldagen vilket är den dagen man firar i USA. Gud vad grannbarnen avundades oss (lägg även till att vi även firade den judiska högtiden Hannukah….). Nu i vuxen ålder är en av de amerikanska jultraditioner vi minns bäst –  sötsliskiga kanderade äpplen. Vår mor var inte helt förtjust i dessa men gav ändå alltid in till slut och lät oss äta dem eftersom det var ju trots allt frukt involverad…

Tre olika chokladdoppade kanderade äpplen uppradade på ett smörpapper.

Foto: onny Lindh

Chokladdoppade kanderade äpplen
6 stycken

6 äppelklubbor
6 äpplen
6 träpinnar eller glasspinnar
5 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
2 dl ljus sirap
1 kanelstång

100 -200 g mörk choklad
100 -200 g mjölkchoklad
100 -200 g vit choklad
valfri finhackade nötter
kokosflingor

Skölj och torka äpplena noggrant. Ta bort stjälken. Tryck ner en träpinne djupt i varje äpple där stjälken har suttit. Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lag det på en plåt.

Blanda socker, vatten, sirap och kanelstång i en liten tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 154 grader. Ta av från värmen. Fiska upp kanelstången. Doppa ett äpple i taget i sockerlagen. Om man vickar på kastrullen lite grann blir det enklare att doppa äpplet och få det helt täckt av sockerlag. Låt överflödig sockerlag rinna av och ställ sedan äpplet på plåten. Låt äpplena svalna och stelna.

Smält valfri choklad över ett sjudande vattenbad. Doppa de kanderade äpplena i chokladen och strö sedan över nötter eller kokosflingor. Man kan även ringla chokladen över äpplena – det blir särskilt fint att ringla över alla tre chokladsorter. Låt stelna och servera direkt.

Tips! Slå in i cellofanpapper och ge bort som present. Tänk bara på att kanderade äpplen håller inte så länge.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00