Mjuk pepparkaka med lingon och apelsin

Det är tidigt lördag morgon och jag sitter framför en öppen brasa. Rummet är fullt med tända ljus. Alla sover. Det är tyst och fridfullt. Jag älskar dessa stunder – det är då jag samlar kraft och energi. Inför vad som komma skall. Nämligen de anda stunder som jag älskar – nämligen när huset är fullt av familj. Barnen rusar omkring, Lisas man står i köket och fixar en god egg nog, mormor sitter i soffan och vilar benen medan Ines dekorerar hennes hår med julgranspynt, Teddy sitter vid köksön och gör mig och lisa sällskap medan vi roddar kvällens middag.

Hoppas ni får en lika härlig 3:a adventshelg. Idag bjuder vi på en saftig och god mjuk pepparkaka med apelsin och lingon.

Mjuk pepparkaka på ett fat med julband och granris runtomkring
Mjuk pepparkaka med apelsin och lingon

100 g smör, rumsvarmt

2 1/2 dl farinsocker
1 1/2 dl gräddfil eller filmjölk
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1/2 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
rivet skal från 1 apelsin

1/2 – 1 dl frysta lingon, tinade och avrunna

Glasyr
3 dl florsocker
ca 2 msk vatten
lingon till garnering

Värm ugnen till 175 grader.  Smörj och bröa en hålform.

Vispa smör och socker luftigt. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Blanda ner gräddfil eller filmjölk. Rör ihop de torra ingredienserna samt apelsinskalen och rör ner i smeten.  Häll upp smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 min, eller tills en provsticka kommer ut torr. Vänd ut kakan på ett galler och låt svalna.

Vispa ihop florsocker och vatten till en trögflytande glasyr. Häll över kakan. Garnera med lingon.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..