ANNONS

Jordgubbskola

/

Koka koka kola. Är typ inne på min sjätte sats sedan 1:a advent. Tanken var att de skulle ätas på Lucia – men inte en endaste kola finns kvar. Märkligt… Nåväl, idag ska jag koka jordgubbskola – som är en riktig favorit. En annan favorit är chokladkola med havssalt. Kika gärna på det receptet, för i samma inlägg ger vi även tips på hur du ska lyckas med kolakoket. /Monica

Jordgubbskola på en vit porslinsskärbräda. Vissa av kolorna är inslagna i smörpapper med rött band.

Foto: Lisa Björner

Jordgubbskola
ca 24 stycken

100 g smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 tsk vitvinsvinäger
1
– 2 krm salt
3 msk frystorkade jordgubbar

Smörj en liten form, ca 15 x 10 cm. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser (förutom de torkade jordgubbarna). Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel. Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 125 grader.  Häll upp blandningen i formen. Strö över de torkade jordgubbarna. Märker du att de sjunker ner i kolan, vänta någon minut tills kolan har stelnat så pass att de inte sjunker ner – men att de ändå fastnar.  Låt kallna och stelna. Skär sedan i rutor med en smord kniv. Slå in i bakplåtspapper.

0
5

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00