ANNONS

3 supersmarriga småkakor med saffran

/

Här har vi samlat tre av våra godaste recept på småkakor med saffran – saffransdrömmar, saffransbiscotti och saffranssnittar med choklad. Men först lite fakta och kuriosa om denna gyllene krydda som spelar en sådan betydande roll i det svenska (bak)köket under julen.

Saffran, världens dyraste krydda, har genom historien varit så populär och eftertraktad att det har gjorts – och fortfarande görs – många försök att förfalska den. Bland annat så har man bytt ut eller blandat äkta saffran med dess släkting ”safflor” eller gurkmeja. Straffet för detta under 1400-talet var att bli bränd på bål eller levande begravd. Men nog om sådana tråkigheter. Det är kanske trevligare att istället tänka på att saffranet har bidragit till den officiella färgen på buddhistiska munkars kappa och mantel – en lite mer trevlig och fredlig tanke så här i juletider.

Denna uråldriga krydda – som omnämns ända tillbaka till 4.000 år F.K. har mest varierande användningsområden av alla kryddor –  den har använts som doftvatten, parfym, färgmedel, liniment, potpourris, afrodisiak, smink, gudomliga gåvor och medicinska behandlingar av alla möjliga slag – och framförallt i matlagning. Här i Sverige används saffran traditionellt i lussebullar men i andra utländska kök används den även för att förhöja smaken på fisk, skaldjur, kyckling, kött, ris, grönsaker och frukt.

Tänk på att äta denna värdefulla krydda med andakt, med tanke på att för att utvinna 1 kg saffran det krävs ett mödosamt arbete – att för hand plocka 70 – 150 0000 saffranskrokusblommor och sedan ta loss pistillerna och torka dem.

En glasburk med saffrnsbicotti, en burk med saffransdrömmar och saffranssnittar med choklad

Foto: Roland Persson

Våra godaste småkakor med saffran – saffransbiscotti, saffransdrömmar och saffranssnittar med choklad.


Saffranssnittar med choklad

ca 30 bitar

1 kuvert saffran (1/2 g) + lite strösocker
1 msk grädde eller mjölk
3 msk strösocker
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl vetemjöl
ca 100 g mörk choklad

Glasyr

2 dl florsocker
ca 1 msk vatten

Stöt saffran med lite socker i en mortel och blanda med grädden. Rör socker och smör poröst. Blanda i saffran och vetemjöl och rör ihop till en smidig deg. Lägg degen i kylskåpet i ett par timmar.

Värm ugnen till 200 grader. Rulla ut degen till 2 längder och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Gör en fördjupning längs med mitten på längderna. Grädda i ugnen i 10–12 minuter. Låt dem svalna.

Smält chokladen över sjudande vattenbad och spritsa den i fördjupningen och låt stelna. Rör ihop ingredienserna till glasyren och spritsa ut den på längderna. Skär längderna i sneda bitar.

Saffransbiscotti med apelsin
ca 40 skorpor

100 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
1 kuvert saffran (1/2 g) + lite strösocker
1 msk grädde eller mjölk
2 msk rivet apelsinskal
7–8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

Värm ugnen till 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Stöt saffran med lite socker i en mortel och blanda med grädden. Rör ner saffran och apelsinskal i smeten.

Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör smeten till en slät deg. Rulla ut degen till 3 längder och lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda längderna i ca 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Skär längderna på snedden i ca 2 cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt bitarna stå i eftervärmen tills de är genomtorra och knapriga.

Saffransdrömmar
ca 50 kakor

1 kuvert saffran (1/2 g) + lite strösocker
1 msk grädde eller mjölk
200 g smör eller margarin
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
skållade och skalade mandlar

Värm ugnen till 175 grader. Stöt saffran med lite socker i en mortel och blanda med grädden. Rör smör och socker poröst. Blanda i saffran. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt dem och rör smeten till en slät deg. Rulla degen till små bollar och lägg ut på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Tryck eventuellt ner en hel eller en halv mandel i varje kaka. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt kakorna svalna på ett galler.

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00