Frittata med västerbottensost, tångkaviar, gräddfil och rödlök

Idag slår vi två flugor i en smäll och bjuder på ett recept som funkar lika bra som ett vegetariskt alternativ på julbordet – som en köttfri måndagsmiddag. Här kommer också en liten påminnelse att ni ska hålla utkik här på bloggen då vi varje dag ger roliga julklappstips. Och ni följer väl oss på både Instagram och facebook – där ni får uppdateringar om vilka recept som bjuds på här på bloggen.

Västerbottensostfrittata toppad med tångkaviar, gräddfil och rödlök i en gjutjärnsstekpanna med en julband runt handtaget på ett rustikt träbord

Foto: Helen Pe

Västerbottensostfrittata toppad med tångkaviar,
gräddfil och rödlök
ca 8 bitar.

3 dl gräddfil
500 g fast potatis
1 gul lök

2 msk olivolja
6 ägg


100 g Västerbottensost, riven

½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
c
a 80 g tångkaviar
¼ rödlök, finhackad
dill och
hackad gräslök till garnering

Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter eller silduk i ett par timmar. Rör om några gånger.

Värm ugnen till 175 grader.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt svalna något och skär i tärningar.

Skala och hacka lök. Fräs i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter. Lägg löken åt sidan. Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg.

Vispa äggen och rör ner löken, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen i stekpannan och rör om med potatisen. Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20-25 minuter. Ta ut stekpannan och låt svalna. Tänk på att handtaget är varmt!

Skär frittatan i tårtbitar och lägg en klick gräddfil på varje bit. Toppa med tångkaviar och rödlök. Garnera med dill och hackad gräslök.

Receptet är ursprungligen skrivit av oss för tidningen Elle mat & vin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..