ANNONS

Quinoa- och kikärtsbollar

/

Hoppas ni har haft en härlig 1:a Advent! Det har nämligen vi! Helgen började med att vi stod på NK saluhall hos Androuet Ost och bjöd på goda adventstilltugg. Det var så himla roligt att få ”komma ut” och träffa folk. Förutom att få inspiration till glöggminglet så fanns även möjlighet att köpa våra kokböcker. Vi blev glatt överraskade när vi insåg hur många det var som redan ägde en eller flera av våra böcker. Vi blir ju lite isolerade när vi står hemma på kammaren (dvs i köket) och testar recept. Så vi älskar verkligen när vi får chansen att träffa våra läsare. Fredagen blev en bra inledning till lördagen då Monica bjöd hem Lisa med familj samt några vänner på 1:a Adventsglögg. Det bjöds på julskinka med nybakade vörtbrödstekakor, saffransbullar med vanilj och en massa olika goda ostar (förstås) och julgodis. När vi hade ätit gott, bänkat alla 10 barnen framför en julfilm så lekte vi vuxna charader. En riktig lyckad kväll om vi får säga det själva.

Vi börjar denna vecka med en härlig och harmonisk julkänsla i hela kroppen och bjuder på dessa goda quinoa- och kikärtsbollar. Förutom att de passar pefekt att servera på följande vis – så är de även ett utmärkt vegetarisk alternativ till köttbullar på julbordet!

Falafel bowl med edamamebönor, vitlökssås och rostat pitabröd

Pitabröd med falafel, rödbetshummus, picklad rödkål och granatäpple

Falafel med bulgur, hommous, feta, grönkål och granatäpple

Vegetariska köttbullar med kikärtor och quinoa i en koppar stekpanna.

Foto: Helén Pe

Quinoa- och kikärtsbollar
ca 30 stycken

2 dl quinoa
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 dl hårdpackad persilja
1 burk kokta kikärtor á ca 400 g
2 msk tahini
2 msk maizena
2 msk ströbröd
salt och svartpeppar
olivolja till stekning

Skölj quinoan och koka enligt anvisningarna på förpackningen. Använd grönsaksbuljong istället för vatten. Låt det färdigkokta quinoan svalna.

Skala och finhackad lök och vitlök. Fräs i 1 msk olivolja i några minuter. Låt svalna något.

Kör kikärtor och tahini i en matberedare till en slät röra. Blanda kikärtsröran med quinoa, lök, maizena, ströbröd och 2 msk olivolja. Finhacka persiljan och rör ner i smeten. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå i minst 30 minuter. Rulla quinoa- och kikärtsröran till bollar. Stek i olivolja i en stekpanna tills bollarna blir gyllenbruna runtom. Servera varma.

 

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00