ANNONS

Enkel och god chokladkola och havssalt

/

Nu är det dags att koka kola. Här har ni den godaste och enklaste chokladkolan med smak av havssalt. Men jag ska vara ärlig. Det är inte alltid man lyckas. Oftast gör jag misstaget att koka kola medan jag gör 5 andra saker. Det känner kolan av. Den tycker inte om att inte vara första prioritet. Den vill inte ha stress. Den vill kokas under fridfull julig sinnesstämning. Sen finns det några fler tips för att lyckas med att koka kola:

1. Använd tjockbottnad kastrull så att det inte bränns i botten.
2. Med en blöt pensel, ta bort socker som har fastnat på sidan av kastrullen.
2. RÖR INTE FÖR MYCKET. Om du nödvändigtvis måste röra ifall du är orolig att kolan håller på att brännas på botten av kastrullen – rör långsamt och försiktigt.
3. Jag har slutat tillsätta vaniljsocker på slutet då jag upplever att varje gång jag rör ner vaniljpulver – så slutar det med att kolan kristalliserar sig och blir grynig – just på grund att man måste då röra i kolasmeten. Kolan blir god ändå utan vaniljsocker.
4.Investera i en kökstermometer så slipper ni hålla på och kladda med kulprov etc.
5. Tänk på att det kan ta ett tag för kolasmeten att uppnå rätt temperatur. Ha god tid på dig.
6. Spela julmusik under tiden. Det gillar kolan. Gärna Peter Jöback eller Michael Bublé.

Chokladkola på en mörk skärbräda. Vissa är inslagna i papper med ett snöre. Matstylist Monica Eisenman
Enkel och god chokladkola med havssalt
ca 30 kolor

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
½ dl glykos
½ tsk ättiksprit
3/4 dl kakao
flingsalt

Smörj en avlång bakform. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp över låg värme under omrörning tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuellt socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel. Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 125 grader. Häll upp blandningen i formen. Låt svalna något, och strö sedan över flingsalt.  När kolan har stelnat, skär i rutor med en smord kniv. Slå in i bakplåtspapper.

0
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00