ANNONS

Svamppastej med pistagenötter på crostini med färska fikon

/

Detta recept på Svamppastej med pistagenötter på crostini med färska fikon gjorde vi för ett vegetariskt julbordsjobb för Elle mat och vin för några år sedan. Men den är så god så man behöver definitivt inte vara vegetarian för att uppskatta den. Eftersom vi har frysen proppfull med svamp från höstens skörd så kommer denna goda svamppastej definitivt finnas på vårt julbord. Den passar också utmärkt att servera som tilltugg på glöggfesten eller adventsminglet.

Vegetariskt svamppastej i en syltburk med crostini och färska fikon

Foto: Helen Pe

Svamppastej med pistagenötter på crostini
med färska fikon
ca 5 dl pastej

600 g blandad färsk svamp, t ex champinjoner,
portabello och shitake
1 schalottenlök
25 g smör
2 msk olivolja
1 skvätt sherry
1 tsk färsk timjan
150 g cream cheese
100 g hackade pistagenötter
salt och svartpeppar
baguette till servering
färska fikon till servering

Skär svampen i bitar. Skala och hacka löken. Smält smöret tillsammans med oljan i en stekpanna. Fräs löken i några minuter. Tillsätt svampen och timjan och fräs tills svampen är mjuk, i ca 5 minuter. Om de vätskar av sig kan man låta de fräsa tills vätskan har avdunstats. Tillsätt en skvätt sherry och låt koka in i svampen.

Låt svampen svalna något. Kör sedan i en matberedare tillsammans med färskosten till en slät kräm. Rör ner pistagenötterna och smaka av med salt och peppar. Häll upp krämen i en väl rengjord burk och ställ kallt i minst 3 timmar. Servera med rostade baguetteskivor och färska fikon skuren i klyftor.

0
3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00