ANNONS

Den saftigaste lussebullen någonsin!

/

Vad säger ni? Är det dags att sätta igång nu? Det tycker vi iallafall. För nu är det ju bara en vecka kvar till Första Advent. Nu ska det julbakaaaaaaaaas!!!! Under de kommande veckorna kommer vi bjuda på en massa nya och goda julrecept samt några gamla godingar. Först ut blir faktiskt just en gammal goding – nämligen den godaste och saftigaste lussebullen någonsin. Det finns många recept på lussebullar och efter att ha provat att antal så läste jag någonstans att hemligheten bakom att få till goda och riktigt saftiga bullar är att man inte ska smälta smöret. Smält smör kräver nämligen mer mjöl vilket ger en torrare bulle. Så jag tog vårt lussebullerecept – ändrade och la till kallt smör på slutet av knådningen. Och herrejisses vad saftigt och gott det blev. Till och med efter flera dagar var bullarna saftiga. Min svärmor (och ständiga rival i köket) höll dessutom med mig att dessa bullar var fantastiskt goda! Det ni! Ha en bra lördag och trevlig bakning! Kram, Monica

Lussekatter på en skärbräda med granris

Foto: Fredrik Persson

Saftigaste lussebullarna någonsin
35-40 bullar

2 kuvert saffran (1 g)
2 – 3 msk sprit, t ex rom, cognac, eau de vie
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
150 g smör, kylskåpskallt
1 ägg till pensling
russin

Blanda saffran och sprit. Låt stå i minst 30 min – men gärna i 24 timmar! Vill man inte använda sprit, byt ut mot några matskedar av mjölken.

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Vispa tills jästen har löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen. Blanda i socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig. Hyvla ner smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills all smör har arbetats in i degen. Degen ska vara relativt kladdig – men är den för kladdig kan man tillsätt lite mer mjöl.  (Tänk på att den blir mindre kladdig när den har jäst). Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat arbetsbord. Dela upp den i ca 30 bitar. Rulla ut bitarna till fingertjocka längder. Snurra in ändarna åt varsitt håll. Lägg dem sedan på en plåt, smord eller täckt med bakplåtspapper. Garnera med russin och låt jäsa övertäckta i 30-40 minuter eller till dubbel storlek. Värm ugnen till 225 grader (200 grader varmluftsugn).

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 5–8 minuter. Låt svalna på ett galler.

7
8

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00