ANNONS

Hembakat fougassebröd

/

Detta Provençalska bröd föreställer livets träd – symbolen för livgivande kraft. Den är inte bara vacker utan även väldigt god. Vi tycker om att servera den med soppa – t ex denna smarriga Krämig champinjonsoppa eller  Blomkålssoppa med karamelliserad lök och äpple.

Kollage med fyra olika bilder på Monica Eiseman som baka bröd. En bild där hon kavlar deg. En bild där hon strör ut mjöl på en deg. En bild på när hon knådar deg. Och en bild när hon slår ihop händerna med mjöl som flyger överallt. Matstylist Monica Eisenman

Foto: Lisa Björner

Tre fougassebröd på en blå linneservett på ett rostigt blått plåtunderlag

Foto: Lisa Björner

Fougasse
4 kakor12 g jäst (1/4 paket)
3 dl vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
ca 1liter vetemjöl

olivolja
torkad rosmarin, basilika eller timjan

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet samt olja och salt. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen riktigt smidig i maskin eller för hand. Arbeta degen för hand i minst 10 minuter. Tillsätt mer mjöl vid behov. Lägg degen i en bunke, täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåpet i 12 timmar.

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 4 bitar. Låt degen sedan vila i ca 10 minuter. Kavla ut bitarna till ovala kakor, ca 2 cm tjocka. Skär med en vass kniv 4 diagonala snitt på varje sida av kakan. Dra ut degen något så att det blir hål och kakan ser ut som ett löv eller träd. Lägg kakorna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Täck med en bakduk och låt jäsa i 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.

Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 8 minuter eller tills kakorna är gyllenbruna. Låt svalna på galler. Pensla sedan med olivolja och strö över örtkryddor.

Gillar ni att baka bröd tycker vi ni ska även prova dessa fantastiska goda recept:

Vårt goda rostbröd

Godaste sirapslimpan

Challah

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00