ANNONS

Godaste pizza bianco med sötpotatis, chèvre och honung

/

Som ”veckans vegetariska” så bjuder vi idag på ett recept som vi skapade för tidningen Lantliv – temat var ”Skördefest”. Fast den funkar förstås en simpel måndagkväll också. Varsågod – den godaste Pizza bianco med sötpotatis, chèvre och honung. Och vet ni vad, det är ok om ni köper färdig pizzadeg! Det är trots allt måndag.

Recept på den godaste pizza bianco med sötpotatis, chèvre och honung av systrarna Eisenman på en skärbräda på ett rustikt vitt träbord. En hand tar en skuren skiva av pizzan. Matstylist Monica Eisenman

Foto: Helen Pe

Pizza bianco med sötpotatis, chèvre och honung
1 pizza (ca 8 bitar)

Pizzadeg
12 g jäst (ca 1/4 paket)
1 ¼ dl vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
3-3 ½ dl vetemjöl

125 g sötpotatis
125 g chèvre
½ – 1 tsk chiliflingor
2 tsk olivolja plus lite extra
1 – 3 msk honung
flingsalt
färsk timjan till garnering

Värm ugnen till 225 grader.

Börja med att förbereda pizzadegen. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resten av vattnet, olivolja och salt. Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt mer av mjöl vid behov. Täck med en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.

Skala och skiva sötpotatisen tunt, gärna med en mandolin. Smula chèvren.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Tryck ut degen till en pizzabotten. Lägg den på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Pensla på olivolja. Fördela sötpotatis och chèvre jämt över degen. Strö över chiliflingor och flingsalt. Grädda pizza i mitten av ugnen i 12 – 15 minuter. Ringla över lite god olivolja och honung. Garnera med färsk timjan. Servera varm.

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00