ANNONS

Mormor Gretas kardemummaskorpor

/

Mellan 2000 – 2008 drev vi The Cookbook Café – en kombinerad café och kokbokhandel vid Jarlaplan i Stockholm. Vi har många fantastiska minnen från den tiden, även om det präglades av mycket hårt arbete och långa dagar. Det vi minns bäst och även saknar mest, var alla de fina människor vi träffade på vägen, särskilt våra stamgäster varav många blev goda vänner. Dessa underbara kardemummaskorpor var en storfavorit bland gästerna och fanns alltid till försäljning. Receptet hittade vi i vår mormor Gretas handskrivna receptsamling. Hennes gammaldags handstil var svår att tyda, men vi verkar ha lyckats för än idag när vi träffar våra gamla gäster och vänner minns de dessa skorpor med värme.

Kardemummaskorpor i en gammla fin plåtask. Matstyling Monica Eisenman

Foto: Helen Pe

Mormor Gretas  kardemumma skorpor
ca 20 skorpor

1 1/2 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
eller margarin
1 ägg
7 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
3 msk stött kardemumma
2 dl matlagningsgrädde eller mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Rör socker och smör poröst. Rör i ägget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten tillsammans med grädden.

Rulla ut degen i längder, ca 7 cm breda, och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda längderna i 20–25 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och stäng av värmen. Skär längderna i diagonala, ca 3 cm breda bitar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt stå i eftervärmen tills skorporna är genomtorra och knapriga.

1
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00