En toscansk kock tar inte sin matlagning med en nypa salt. Dock kan man tro att bagarna göra det. Bakar alltså med endast en nypa salt. För alla som har någonsin varit i Toscana har nog upplevt besvikelsen första gången de har tagit en tugga bröd. Toscanskt bröd, med sin frånvaro av salt, är nämligen helt smaklöst. Men det finns faktiskt anledningar till detta – politiska och praktiskta anledningar. Under 1100-talet rådde konflikt mellan kuststaden Pisa och Florence i inlandet. Pisanerna, som styrde handeln av salt, införde en hög skatt på saltet. De florentinska bagarna protesterade genom att helt enkelt sluta använda salt i brödet. En annan anledning sägs vara att – om du tillsätter salt i bröd så drar det åt sig fukt vilket gör att brödet håller sig just fuktig och god. Dock innebär det också att det relativt snabbt börjar att mögla. Struntar du i saltet får du ett torrt bröd – men som inte kommer att mögla. På det viset så håller sig brödet längre även om det blir torrt och tråkigt. Men detta torra bröd togs till vara på genom att  användas i diverse rätter –  såsom panzanella, crostini och i soppor. Flera av de mest kända traditionella toscanska rätterna är just de rätter där brödet är en av huvudingredienserna.  Bland annat Ribollita – som på italienska betyder ”koka en gång till” och är en rustik och mustig soppa. Det finns flera varationer på receptet, dock innehåller den nästan alltid dagsgammalt bröd, vita bönor, kål och andra diverse grönsaker.  Vi erkänner dock att vi hädar de uråldriga toscanska traditionerna och tar oss friheten att använda saltat bröd.

Ribollita soppa  med kål och bönor i en skål på ett träbord med kål som ligger i bakgrunden

Foto: Jonny Lindh


En gammal sliten trålåda fylld med grönsaker - vitkål, rödkål, svartkål, brysselkål, grönkål

Foto: Jonny Lindh

Ribollita
ca 6 portioner

1 rödlök
1 purjolök
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
2 morötter
2 selleristjälkar
300 g cavalo nero (alt savoykål)
1 msk timjan
1 burk krossade tomater á 400 g.
1 ½ liter höns- eller grönsaksbuljong
1 burk små vita bönor á 410 g.
1 dl persilja, finhackad

2-3 skivor dagsgammalt lantbröd
ca 1 ½ dl riven parmesan
persilja till garnering

Skala och hacka rödlök. Skölj och skiva purjolök. Fräs rödlök och purjolök tillsammans med vitlök i olivolja i en stor kastull i några minuter. Skala morötter och skär i skivor. Skiva selleri och skär kålen i strimlor. Tillsätt morötter, selleri och kål i kastrullen tillsammans med timjan. Rör om. Häll i krossade tomater och buljong. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter. Tillsätt vita bönor och låt sjuda i ytterligare några minuter. Rör ner persilja och smaka av med salt och peppar.

Skär brödet i små fyrkanter. Lägg brödet i botten på 4 skålar. Häll upp soppan och garnera med riven parmesan och persilja.

ANNONS

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..