Päronkaka i gjutjärnspanna med kardemummagrädde

Snart är det helg och då är det många av er som redan börjar planera för allt gott som ni ska laga och äta. Här får ni tips på världens godaste päronpaj. Själv har jag planer på att göra en riktig klassisk söndagsstek till söndagsmiddagen – och då passar ju denna perfekt som dessert. Ha en bra slut på veckan! /Monica

Päronkaka i gjutjärnspanna med kardemummagrädde

Familj och vänner som äter middag vid ett bord under ett äppleträd

Foto: Helen Pe


Två pojkar som leker i ett äppelträd

Foto: Helen Pe

Päronkaka i gjutjärnspanna med kardemummagrädde
ca 8 bitar

ca 500 g päron (3-4 stycken), av fast sort
2 dl farinsocker
1 tsk malen kanel
50 g smör
2 ägg
2 ¼ strösocker
2 ¼ vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker


Kardemummagrädde
3 dl vispgrädde
1 tsk malen kardemumma

Värm ugnen till 200 grader. Skala, kärna ur och skiva päronen. Blanda dem med farinsocker och kanel. Smält smöret i en gjutjärnspanna. Lägg ner päronen och bryn päronen i ca 5 minuter.

Vispa ägg och strösockret poröst. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten. Häll smeten över päronen i pannan. Ställ in pannan i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Låt kakan svalna något, dra med en kniv runt kanten av pannan och stjälp sedan upp den så att päronen ligger uppåt.

Vispa grädden och smaksätt med kardemumma. Servera pajen varm eller kall med kardemummagrädde.

  1. OV skriver:

    Vilken temperatur i ugnen?

    1. Tack för att du uppmärksammade oss på att detta hade fallit bort. Det ska vara 200 grader.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..