Olika sorters nötsmör har blivit väldigt populära de senaste åren och vi förstår varför. De är ju så goda! Vi växte upp med jordnötssmör under vår barndom i USA, vilket har länge funnits att köpa i matbutikerna i Sverige. Nu finns även  ett stort utbud av ”smör” på andra nötter som mandel, hasselnöt, cashewnöt mm (utan en massa tillsatt socker…) Men har ni testat att göra det själv någon gång? Det är verkligen busenkelt! Dessutom kan man även göra supersmarriga ”smör” på kärnor och frön, t ex sesamfrön, pumpafrön och här kommer receptet på solrosfrön. Vi älskar som sagt jordnötssmör men nu har vi fått en ny favorit. Så himla smarrigt och lite beroende framkallande faktiskt…..

Tips! Prova att lägga solrossmör på morotsstavar eller selleristavar som ett nyttigt mellanmål, eller på en bit kex toppad med lite sylt till ostbrickan. Fler favoriter är att mixa med en sked ”smör” i smoothien eller lägg en klick på havregrynsgröten.

Solrosor på träbord

Smör gjort på solroskärnor

SOLROSFRÖSMÖR
ca 3 dl

5 dl solroskärnor
salt 
ev. solrosolja

Värm ugnen till 175 grader. Sprid ut solroskärnorna på en ugnsplåt och rosta i ca 7 minuter. Se upp så att de inte bränns. Kör kärnorna i en matberedare. Fortsätt mixa tills fröna så småningom börjar släppa ifrån sig olja och blir sedan en kräm. Det kan ta mellan 5-10 minuter. Man får skrapa ner krämen från kanten av matberedaren då och då. Tillsätt eventuellt solrosolja ifall man vill ha en lösare konsistens. Smaka av med salt. Vill man ha lite sötma, rör i lite honung eller lönnsirap!

Förvara i en rengjord burk med lock i kylskåpet så håller den i 1-2 månader.

Smör på solroskärnor

LOADING..