ANNONS

Saftig sötpotatiskaka med valnötter och lönnsirapfärskost

/

Det är kanske för att vi är halvamerikanskor men sötpotatis är en riktig favorit! Den söta rotfrukten kan användas till så mycket – mos, gratäng, friterad, ugnsbakad, soppa och t om i bakverk! Här har vi bakat en mjukkaka där sötpotatisen, tillsammans med ananas, bidrar med saftighet och sötma som tillsammans med kryddorna kanel, kardemumma och ingefära blir en ljuvlig kaka. Servera den med en krämig lönnsirapfärskost, så blir den garanterat populär på helgens brunch!

Sötpotatiskaka valnötter lönnsirap färskost
Sötpotatiskaka med valnötter och lönnsirapfärskost

ca 350 g sötpotatis (2 dl puré)
4 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk malen kardemumma
½ tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
1 krm malen nejlikor
1 1/2 dl raps- eller solrosolja
2 ägg
2 dl hackade valnötter
1 ½ dl krossad ananas

Lönnsirapfärskost
200 g cream cheese eller annan färskost
1 1/2 msk lönnsirap

 

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform.

Skala och koka sötpotatisen mjuka. Kör sedan till puré i matberedare. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Rör i olja och ägg till en jämn smet. Tillsätt valnötter, sötpotatispuré och ananas. Rör om ordentligt så att allt blandas väl.

Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.

Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt den kallna.

Vispa cream cheese och lönnsirap fluffig och servera till kakan.

Sötpotatiskaka valnötter lönnsirap färskost

0
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00