Blomkålssoppa med karamelliserad lök och äpple

Idag vaknar vi till regn och rusk – en riktigt höstdag! Så vad passar bättre än en värmande soppa? Vad sägs om en härlig krämig blomkålssoppa med karamelliserad lök och äpple – som dessutom passar perfekt som veckans köttfria rätt! Ha en fin måndag! Kram, Lisa & Monica

 

Blomkålssoppa med karamelliserad lök och äpple
ca 4 portioner

ca 750 g blomkål
1 gul lök
ca 150 g potatis
2 msk smör
1 tsk strösocker
1 äpple
ca 1 liter buljong, grönsaks- eller höns-
1-2 dl crème fraîche
salt och peppar

äpple, rostad lök och kryddgrönt till garnering

Skär eller bryt blomkålen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i mindre bitar.

Smält smör i en stekpanna och stek löken på låg värme i ca 20 minuter, utan att löken ska få färg. Skala och hacka äpplet. Tillsätt socker och äpple i stekpannan och låt steka i någon minut till.

Lägg blomkål, potatis, lök, äpplen och buljong i en kastrull. Låt koka upp och sedan sjud i ca 15 minuter, eller tills potatisen och blomkålen är mjuka. Kör soppan i en matberedare eller med mixerstav tills den är slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och rör i crème fraîche. Värm soppan och späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar. Garnera eventuellt med äpple, rostad lök och kryddgrönt.

Tips! Uteslut crème fraîche om ni ska frysa in soppan. Tillsätt den sedan när soppan har tinats och ni värmer upp den!

 

 

.

  1. Johanna skriver:

    Hej!
    Ville bara säga att den här soppan är magsik god 🙂
    Ny favorit. Tack för att ni delar med er av era goda inspirerade recept.

    Önskar er en mysig höstmåndag

    1. Åh vad roligt att höra Johanna! Vi blir så glada när våra läsare ger oss feedback. Tack! Varma hälsningar, Lisa & Monica

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..