ANNONS

Cinnamon Rolls

/

Egentligen tycker vi att det är lite märkligt med alla dessa ”chokladbollens dag”, ”broccolins dag” och ”kesons dag”. Men just kanelbullens dag (som är imorgon) tycker vi är rätt härlig. Därför bjuder vi på en amerikansk version utav kanelbullen – som görs i långpanna och täcks med härlig glasyr. Vi bjuder även på en (sann) berättelse som handlar om vår bror, kanelbullar, infödingar och hans pung. Vi har tidigare lagt upp denna story men tycker den är rätt rolig och tål att berättas om igen. Och igen. Och igen.

Året är 1988 och vi bor i Etiopien. Tillsammans med vår mamma och bror gör vi en utflykt till Great Rift Valley. Där ska vi ha picknick vid en varmvattenkälla i en liten dunge av palmträd mitt ute på den torra stäppen. Efter inrådan har vi med oss en beväpnad vakt vilket gör oss lite fundersamma eftersom de farligaste djuren vi har sett dittills är några antiloper. När vi kommer fram till den lilla oasen och har slagit oss igenom den täta vegetationen uppenbarar sig en litenn. sjö av kristallklart blått vatten. Från ett palmträd som sträcker sig ut över vattnet hoppar vi i och badar i det näst intill kokheta vattnet – en otroligt häftig upplevelse. Vi badar en stund innan vi tar fram saft, smörgåsar och bullar. Efter bara några minuter upptäcker vi att vi har sällskap. Några meter bort uppenbarar sig två ståtliga män endast iklädda varsin lång machete över axeln. (Den ena har i och för sig ett tunt pannband av torkat skinn runt huvudet.) Nyfiket sätter de sig på huk och betraktar oss, och vi gör detsamma – medan vi äter vår matsäck. Vi bjuder dem på varsin kanelbulle och utan att röra en min äter de sina bullar för att sedan försvinna igen lika snabbt som de uppenbarade sig.

Tillbaka på hotellet gör vi lite efterforskningar om vårt sällskap och får då veta att vissa stammar har som mandomsrit att de unga männen ska döda en man från en annan stam, flå hans pung, torka skinnet och sedan göra ett pannband. Plötsligt går det upp för oss varför vi hade en vakt med oss. Men också att bara en av våra nyfunna vänner hade pannband.  Nu vet ju inte vi om det här stämmer, men är det så är vi rätt övertygad om att det var kanelbullarnas och inte vaktens förtjänst att vår bror har livet och sina privata delar i behåll...

Sked som häller glasyr över kanelbullar i ugnsform

Foto: Helen Pe

CINNAMON ROLLS

ca 20 bullar

50 g jäst
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
12 dl vetemjöl
Fyllning
1 dl farinsocker
2 tsk malen kanel
1 dl russin
75 g rumsvarmt smör

Glasyr
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 3 msk mjölk

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll ner mjölken i bunken med jästen och vispa till jästen har lösts upp. Blanda i salt, socker, ägg och kardemumma. Tillsätt mjölet, lite i taget, under omrörning. Ta upp degen och knåda den slät. Lägg degen i bunken, strö över lite mjöl och täck med en bakduk. Ställ den på varm plats och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en djup rektangulär bakform, ca 23 x 33 cm.

Blanda farinsocker, kanel och russin till fyllningen.

Stjälp upp den jästa degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda i ytterligare lite mjöl tills degen inte längre känns kladdig. Skär degen i två delar. Kavla ut den ena delen till en 1 1/2 cm tjock rektangulär. Bred på hälften av smöret och strö över hälften av farinsockerfyllningen. Rulla försiktigt ihop och skär i 2 cm tjocka skivor. Gör likadant med den andra degen. Placera bullarna intill varandra i rader i formen. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Grädda i ca 25 minuter eller tills ytan är gyllenbrun. Låt svalna i formen.

Blanda florsocker, vaniljsocker och mjölk till en tjockflytande glasyr. Ringla
glasyren över bullarna.

Receptet kommer från vår första kokbok Två systrars söta

Två systrars söta

2
2

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00