ANNONS

Rostat surdegsbröd med Gruyère AOP, Karljohansvamp och pocherat ägg

/

Ni som känner oss vet att vi brinner för mat lagad från grunden med bra råvaror. Det är till och med så att vår senaste kokbok handlar om att göra många av våra vanligaste matvaror som sylt, ketchup, korv och till och med ost – från grunden. Under tiden vi skrev boken fick vi en ökad kunskap, förståelse men framförallt uppskattning, för vilket gediget hantverk ost-tillverkning innebär. Detta är en av anledningarna till att vi älskar ost – både att njuta av den i sin enkelhet, men även att laga mat med den. Därför blev vi jätteglada när vi fick möjlighet att åka till Schweiz och få lära oss mer om en av våra favoritostar – nämligen den smakrika och exceptionellt goda osten – Gruyère AOP. Gruyère är en ost vi länge gillat, men inte haft så mycket kunskap om, så det var helt fantastiskt att få komma dit. Vi fick besöka bondgårdarna och prata med bönderna, vara på plats inne i ostmejerierna och lära oss allt om hur osten tillverkas, för att sedan vandra längs gångarna i källarna där osten lagras. Hela processen av osttillverkning är verkligen ett gediget hantverk med en lång historia som har gått i arv i många generationer. Gruyère AOP har alltså tillverkats ända sedan år 1115 – då man använde samma noggrant definierade metoder som mjölkproducenterna, osttillverkarna och återförsäljare undantagslöst måste följa ännu idag.

ostpabricka
Mjölken, som osten ystas av, kommer från kor vars enda näring består av naturligt foder: nämligen färskt gräs från betesmarkerna på sommaren och hö på vintern. Varje mjölkproducent levererar sin mjölk till osttillverkaren två gånger per dag, morgon och kväll. Vi gillar dessutom det faktum att inga onaturliga tillsatser används i tillverkningen. Och för att tala om smaken! Gruyère AOP har en riktigt fin balans av sötma och sälta som passar att njutas av precis som den är, men kan även tillföra och höja smaken som ingrediens i många maträtter. För att läsa mer om osten Gruyère AOP, tillverkningen och området – kika in här!

Vi har nu fått det roliga uppdraget att skapa ett inspirerande och härligt recept med Gruyère AOP. Ett naturligt val blev att para ihop den med en av våra nordiska delikatesser– nämligen Karljohansvamp.

Gruyere2Nylogga
Först smälter vi osten på en skiva surdegsbröd, för att sedan toppa med smörstekt svamp och ett pocherat ägg. Självklart river vi på extra Gruyère på toppen. Det kan man ju aldrig få för mycket av!

Gruyere1Nylogga
Rostat surdegsbröd med Gruyère AOP, smörstekt Karlsjohansvamp och pocherat ägg
ca 2 portioner

ca 500 g Karljohan eller annan svamp
75 g smör till stekning
2 skivor surdegsbröd
1 dl riven Gruyère AOP
salt och svartpeppar
riven Gruyère AOP och kryddgrönt till garnering

2 ägg
1 liter vatten
2 tsk ättiksprit (12%)
½ tsk salt

Sätt ugnen på grill.

Rensa svampen och skär i bitar, ca 2 x 2 cm. Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. När all vätska har avdunstat, tillsätt smör och fräs svampen i ytterligare 10 minuter eller tills den börjar bli gyllenbrun. Smaka av med salt och peppar.

Pochera äggen genom att koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda. Pochera ett ägg i taget. Knäck ett ägg i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet med en sked och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet i mitten av virveln. Låt ägget sjuda i 1-2 minuter eller tills äggvitan har stelnat men gulan är fortfarande lös. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och låt rinna av. Lägg åt sidan.

Fördela den rivna Gruyère-osten på brödskivorna. Grilla i ugnen tills osten har smält och börjar bli lite gyllenbrun, i ca 5 minuter. Håll koll så att det inte bränns!

Fördela svampen på brödskivorna och toppa med de pocherade äggen. Strö över en massa riven Gruyère, flingsalt och nymalen svartpeppar. Garnera med kryddgrönt. Servera direkt.

För ännu fler härliga recept med Gruyère – kika in här!

scm_Logo_mit_Text_DE_CH

0
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00