ANNONS

Grönsakssoppa med makaroner, örtkrutonger och Gruyére-ost

/

Den här soppan blev jag inspirerad att laga efter vår resa till Gruyère i Schweiz. Vi åt den en kväll på en mysig restaurang som låg mitt i en grön äng, bland kossor som betade intill och till ljudet av deras bjällror. Soppan smakade verkligen fantastiskt i all sin enkelhet. Jag vet inte – det kanske var sällskapet, det kalla vita vinet eller platsen som förhöjde hela upplevelsen men god var den iallafall. Jag har försökt återskapa  receptet och tycker nog att att jag lyckades ganska bra! Ha en skön start på veckan! /Lisa

Grönsakssoppa med makaroner, örtkrutonger och Gruyére-ost i två skålar på ett träbord

Grönsakssoppa med makaroner, örtkrutonger och Gruyére-ost
Grönsakssoppa med makaroner, örtkrutonger
och Gruyère-ost
ca 4 portioner

1 gul lök
2  vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 morötter
ca 200 g potatis
2 selleristjälkar
ca 100 g zucchini
200 g blomkål
1 lagerblad
ca 1.3 liter grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde

2 1/2 dl okokta makaroner
1 -2 msk färskpressad citron
2 msk hackad persilja plus extra till garnering
salt och peppar

ca 1 dl riven Gruyère

Örtkrutonger
2-3 skivor vittbröd 

1 msk olivolja
1/2 tsk örtsalt

Börja med att göra örtkrutongerna. Värm ugnen till 175 grader. Skär brödet i centimeterstora tärningar. Lägg i en långpanna. Rör ihop olivolja och örtsalt. Ringla över brödbitarna och blanda. Rosta i 5-10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Rör om då och då.

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morötter och potatis. Finhacka sellerin. Tärna zuchinnin och skär blomkålen i bitar. Fräs lök i olivolja i en kastrull i några minuter. Tillsätt vitlök, morötter, potatis och selleri och fräs i några minuter till. Tillsätt buljong och lagerblad och koka upp. Låt sjuda i ca 10 minuter. Under tiden, koka makaronerna enligt förpackningen i en annan kastrull.  Lägg sedan i zucchini, blomkål och grädde i soppan, koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter till. Rör ner makaronerna i soppan och smaka av med citron, persilja, salt och peppar. Servera soppan i skålar och toppa med örtkrutonger, Gruyère och hackad persilja.

0
7

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00